Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Ilska över doktorsguide svår att förstå

Publicerad: 30 januari 2008, 06:39

Tycker dessa doktorer innerst inne att deras patienter saknar omdöme? skriver Gunnar A Olin.


Känslorna svallar högt bland läkarna inför nätsajten doktorsguiden.se. På denna kan vem som helst gå in och sätta poäng för enskilda läkares kompetens, empati, informationsgivning samt ange vilket förtroende de har för doktorn ifråga. Detta att patienten ges möjligheten att agera som konsument uppfattas tydligen av många läkare som ett aggressivt angrepp på hela kåren.

Man kan undra varför. Gör man ett svep på doktorsguiden ser man att de doktorer som hittills har bedömts till helt övervägande del fått positiva omdömen. Och ändå reagerar många läkare som om sajten är ett hot – inte en möjlighet.

Varför? Tycker dessa doktorer innerst inne att deras patienter saknar omdöme? Tror de att pa­tienterna i själ och hjärta är missnöjda med sin doktor? Som en läkare skriver på nätet: ”De enda läkare som kommer att bli uppskattade är de som är generösa med sjukskrivningar och narkotikaförskrivning”.

Läkarförbundets ordförande vill försöka få sajten stoppad på rättslig väg.  Hon talar om risken för förtalsbrott och att patienterna kommer att sätta betyg ”utifrån den egna känslan”.

Chefen för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd fyller på: ”Informationen på nätet är personligt färgad.” Visst – men det är väl det som är meningen?

Med nya vårdvalsmodeller får sjukvårdsmottagningar nu betalt efter det antal patienter som väljer att lista sig på en mottagning. Patienten har blivit en konsument som väljer själv och som nu genom doktors­guiden.se har möjlighet att söka råd och rön från andra konsumen­­ter.

Här några läkarkommentarer jag funnit på nätet: Våra yrkesliv kan förstöras – Vi läkare är inga vanliga hantverkare – Man måste förbjuda möjligheten att titta på enskilda doktorer – Endast namn med den högsta ratingen bör få publiceras – En patient kan aldrig vara kompetent att bedöma en läkares kompetens. Och så vidare.

Man kan undra hur den läkare resonerar som talar om förmågan att bedöma kompetens. Hur bedömer han yrkesskickligheten hos mäklaren när han köper hus, hos juristen när han skriver testamente eller hos bankrådgivaren när han placerar pengar? Jag gissar att han utgår från ”den egna känslan”, den som säger honom att den här personen verkar vara ett proffs och den där en klåpare. Finns det en mäklarguide på nätet kikar han förmodligen på den.

Nu är det sjukvårdskonsumenterna som har möjlighet att kika på doktorn. Jag tror att vi utanför läkarkåren har svårt att förstå indignationen över att detta blivit möjligt.

Gunnar A. Olin

Gunnar A Olin
är kommunikations- rådgivare och har varit chefredaktör för Läkartidningen.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev