Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag16.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Industri utan självsanering ber om reglering

Publicerad: 16 April 2008, 04:59

REPLIK Gustaf Almenberg fortsätter en debatt om läkemedelsindustrins ”fula knep” som Herman Holm inledde i Dagens Medicin nr 10/08.


Lurar läkemedelsindustrin verkligen skjortan av både läkarkår och patienter? Eller följer de bara sina bolags­ordningar, som väl oftast handlar om att tjäna pengar på satsat kapital – och att göra det med alla till buds stående medel, men självklart inom ramen för vad som är lagligt.

Det är just det som är den springande punkten. Vad som är lagligt är inte någon en gång för alla given naturlag. Lagar ändras av politiker, som representerar allmänheten.

Det har länge sagts att demokratin är långt ifrån ett perfekt system, men att det är det bästa politiska system vi har. Samma sak skulle man kunna säga om mixen kapitalism - den fria marknaden – läkemedels­industrin – sjukvården – patienternas behov.

Precis som i fallet med demokratin, kan också marknadssystemet självklart bli bättre. Och bättre för alla parter! Det gäller bara att man sätter sig ner och försöker finna en samsyn, som kan leda till win-winsituationer.

Nyckelbegreppet i sammanhanget är ”valuta för pengarna”. Ingen vinner, annat än möjligen ytterst kortsiktigt, på att producenterna hamnar långt bort från det idealet. Tvärtom, producenterna kan bli de riktigt stora förlorarna. För om inte marknaden själv kan nå fram till en verklig win-winsituation, väntar regleringar i kulisserna.

Om inte läkemedelsindustrin själv sanerar bort marknadsexcesserna i de egna leden, ber man bara om regleringar utifrån.

Det är precis det som händer på den internationella bankmarknaden just nu.

För att uppnå en samsyn kring vad ”valuta för pengarna” kan vara i olika fall, krävs emellertid gemensamma ansträngningar. Var ser vi några sådana i dag?

För läkemedelsindustrin att bara tiga i debatten i hopp om att kritiken ska blåsa förbi fungerar kanske kortsiktigt, men på längre sikt förlorar läkemedelsindustrin bara styrfart och löper risken att bli omsprungna av den politiska utvecklingen.

Kanske är det dags nu att alla parter – även läkemedelsindustrin - sätter sig ner i en gemensam diskussion kring hur man ska kunna skapa mer valuta för pengarna?

Gustaf Almenberg

Gustaf Almenberg
är fristående konsult.

Läs tidigare inlägg:

Läkemedelsindustrins fula knep ökar sjukvårdens utgifter  
Är det fula trick eller utveckling för en förbättrad patientnytta?
Den enes bröd snart den andres död

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev