Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inför en lag om listning på läkare i hela landet”

Färre än tidigare har en fast läkare. Så mycket för den omställningen till god och nära vård, skriver Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale. (2 kommentarer)

Publicerad: 10 mars 2021, 04:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

Foto: Läkarförbundet


Ämnen i artikeln:

PrimärvårdLäkarförbundetMyndigheten för vård- och omsorgsanalys

Trots högstämda och goda ambitioner minskar nu den andel av befolkningen som har en fast läkare. Det är ett rejält underbetyg till ansvariga politiker. De 200 miljoner kronor som regeringen och dess samarbetspartier nu skjuter till regionerna för att stärka rätten till fast läkare är självfallet välkomna, men kommer i praktiken med all sannolikhet att behövas för att täppa till hålen där det tidigare funnits en fast läkare. I synnerhet med tanke på att det är avsevärt färre som har fast läkare nu än 2016.

Myndigheten för Vårdanalys visar i en ny rapport på alarmerande siffror: 

• 2016 uppgav 42 procent att de hade en fast läkare.

• 2019 uppgav 30 procent att de hade en fast vårdkontakt varav endast 26 procent hade en fast läkarkontakt samt annan fast kontakt. 

• Bland dem med många sjukdomar saknar cirka 60 procent en fast läkare.

• Enligt Vårdanalys senaste rapport finns det ”inga tecken på förbättringar”.

Sedan 2017 pågår ett omställningsarbete i Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, för en nära vård. Den omställningen har ur perspektivet fast läkare uppenbarligen inte resulterat i någonting. Tvärtom. 

Vårdanalys visar nu på att den enskilt mest betydelsefulla indikatorn på en fungerande och tillgänglig nära vård med en god kontinuitet för patienterna – en egen vald fast läkare – nu minskar. Färre än tidigare har nu en egen fast läkare i primärvården. Så mycket för den omställningen för en god och nära vård.

Trots SKR:s arbete, trots två stora statliga utredningar – en om behovet av en god och nära vård och en om styrning mot en mer jämlik vård, trots att Januariavtalet lovar en stärkt rätt till fast läkare, trots att regeringen i regeringsförklaringen 2020 nämner rätten till fast läkare som väsentlig, trots att en dominerande majoritet av befolkningen vill ha en fast läkare – trots allt detta går utvecklingen alltså bakåt. 

Låt hela befolkningen i hela landet lista sig på en fast läkare genom att införa en lag om listning på läkare.

Sverige hade en sådan lag mellan 1993 och 1995, Husläkarlagen. Enligt Husläkardelegationens sista betänkande var Sverige 1995 nära att uppnå målsättningen att alla skulle ha en egen fast läkare, en husläkare. Lagen avskaffades emellertid 1995 och därefter har vi aldrig uppnått eller kommit i närheten av målsättningen om att hela befolkningen runtom i landet ska ha en egen fast läkare.  

Det räcker inte med frivilligt valt arbete i SKR och ute i regionerna. Regionerna behöver ett statligt stöd i form av en lag om listning på läkare. Annars händer uppenbarligen ingenting. Eller snarare, det sker en tillbakagång. 

I andra jämförbara länder har i stort sett hela befolkningen en egen vald fast läkare. Så ser det ut i Norge, Danmark, Frankrike, Estland, Tyskland och Nederländerna, för att nämna några exempel. Där finns självfallet problem och brister men inga som handlar om dålig tillgänglighet eller usel kontinuitet mellan läkare och patient, som i Sverige. Det är Sverige som är undantaget. 

Hos oss har inte ens de utsatta grupperna inom äldrevården en fungerande fast läkarkontakt; läkare med ansvar för ett rimligt antal patienter. Det är ingen osannolik gissning att om Sverige hade haft ett utbyggt fastläkarsystem hade vi också haft en bättre läkarmedverkan i äldrevården. I dag är, som både Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Coronakommissionen konstaterat, läkarmedverkan i äldreomsorgen undermålig.

Olika regeringars och regioners ambitioner har inte räckt till. I stället har problemen uppenbarligen förvärrats. Nu räcker det inte med småpengar i en ordning där SKR ska stå för verkstan. För då händer ingenting. Politikerna måste ta ansvar och föreslå en lag om listning på läkare i hela landet och för hela befolkningen. 

Sofia Rydgren Stale, ordförande för Sveriges läkarförbund.

 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2021-03-10

Men hjälper verkligen en lag om listning det inte finns läkare? Många hc har, i bästa fall, en fast specialist i allmänmedicin medan andra tjänster utgörs av hyrläkare. Jag vill se en satsning som gör det möjligt att arbeta som fast distriktsläkare i hela landet, med vettig arbetsbelastning och arbetsmiljö. 

AKB

 

2021-03-15

Först, välkommen i Ditt ordförandeskap! Din företrädare pratade mkt om småskalighet, men tyvärr hände inget. Mer småskalig än vad jag är kan man inte bli! Läs nedan i mitt inlägg för ca två år sedan i denna tidning.

Sofia, jag håller med Dig! Alla ska ha en livmedikus! Problemet i primärvården/sjukvården är allmänläkarbristen. Innan vi löser den finns det inte tillräckligt med allmänmedicinare att lista sig på. Jag välkomnar nu att vi fått en ordförande som verkar vilja ta itu med detta redan i början av sin mandatperiod. Hur gör vi allmänmedicin attraktivt för blivande läkare? 

Här är länken:

https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2018/12/07/flera-typer-av-vardgivare-behovs/

Göran Thingwall, Doktorn Direkt i Solna

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev