Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inför ett strukturerat vaccinationsprogram för äldre”

Publicerad: 12 september 2019, 05:00

Gilbert Tribo (L), ordförande i Region Skånes hälso- och sjukvårdsnämnd.

I ett ekonomiskt läge som redan är ansträngt för både regioner och pensionärer behöver staten ta ett större ansvar, skriver Gilbert Tribo (L).


Enligt Folkhälsomyndigheten kan överdödligheten i influensa vara upp till 3 000 personer under en influensasäsong. Sveriges befolkning förändras och blir allt äldre. Med en befolkning där över två miljoner invånare är över 65 år, och därmed hamnar i en extra utsatt riskgrupp, blir det ännu viktigare att regeringen agerar. Vi behöver ett särskilt vaccinationsprogram för äldre.

2016 tog Folkhälsomyndigheten fram ett vetenskapligt underlag som starkt rekommenderar att influensa och pneumokockvaccination bör ingå i ett särskilt vaccinationsprogram för äldre och riskgrupper. Trots detta rullar regeringen fortfarande tummarna.

På senare tid har vaccinationsprogrammen varit omtalade, problematiserade och kontroversiella. Problemet? Det saknas struktur i vaccinationsprogrammen och konsekvenserna blir allvarliga och dödliga.

Folkhälsomyndigheten har genomfört ett gediget arbete och har konkret belägg för att vaccinationsprogram hjälper. Det finns ett brett vetenskapligt stöd för att ett strukturerat vaccinationsprogram som exempelvis innehåller säsongsbunden influensa och pneumokocker ger samhällsekonomiska besparingar och minskad dödlighet bland äldre och riskgrupper.

En problematisk aspekt i detta är att vaccinerna för äldre endast är rekommenderade av Folkhälsomyndigheten och att frågan därmed hanteras regionalt. I Region Skåne ser vi det som en självklarhet att erbjuda vaccin mot influensa och pneumokocker. Därför erbjuder vi dessa vacciner kostnadsfritt för dem som fyllt 65 år eller tillhör en medicinsk riskgrupp och rekommenderar samtliga som tillhör dessa kategorier att vaccinera sig. En proaktiv hälso- och sjukvård är gynnsam och bör ses som en långsiktig investering.

Tyvärr så är situationen inte densamma runtom i Sverige. Frågan om äldrevaccinationer hanteras på olika sätt i de olika regionerna, vilket kan ses som ett slumpmässigt lotteri för de äldre, där väldigt få är vinnare. Det är oacceptabelt och anmärkningsvärt att regeringen låter utvecklingen fortgå, samtidigt som de förespråkar en god och jämlik vård.

I ett ekonomiskt läge som redan är ansträngt för både regioner och pensionärer behöver staten ta ett större ansvar. En förändring måste till och ambitionsnivån höjas. Det är väldigt få som motsätter sig behovet av och tanken på ett äldrevaccinationsprogram.

Med ett särskilt nationellt vaccinationsprogram för äldre och riskgrupper kan vi få se tydliga positiva effekter, bland annat att kostnaderna blir mer förutsebara för både samhället och patienterna. Men även att vården blir mer jämlik och tillgänglig, oavsett vilken region du som patient bor i. Det finns givetvis fler positiva effekter, men ska detta bli verklighet så måste staten gå från ord till handling.

Om regeringen höjer blicken kan de dra många lärdomar från det allmänna vaccinationsprogrammet för barn, som för det mesta funkar bra, även om det kan förbättras och utvecklas ytterligare.

Kostnaden för ett nationellt äldrevaccinationsprogram är en droppe i havet och gång på gång utlovas regionerna ekonomiskt stöd. Om regeringen på allvar menar att de vill ha en god och jämlik vård behöver de agera. Vi behöver ett beslut som leder till ett snabbt införande av ett särskilt nationellt vaccinationsprogram för äldre.

Den 18 september lämnar regeringen över budgetpropositionen för 2020 och höständringsbudgeten för 2019 till riksdagen. Det vore ett ypperligt tillfälle för regeringen att visa att man bryr sig om de äldres hälsa. För de äldre som har byggt upp Sverige förtjänar en hög livskvalitet, det är inte mycket begärt.

GILBERT TRIBO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev