Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inför peer review av svensk sjukvård”

Publicerad: 2 april 2020, 13:22

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Foto: Charlotte Rueckl

Sjukvårdspersonal borde regelbundet få be kunniga medicinska experter inom samma fält om granskning och råd om arbetsplatsen, skriver Lina Nordquist (L).


Låt sjukvården förbättra sjukvården: Låt anställda från olika yrkesgrupper ge en nationell och internationell sakkunnigblick på metoder, bemötande, logistik, arbetssätt och arbetsmiljö.

Sjukvård ska utgå från kunskap och omtanke. Innebörden av den hippokratiska eden måste få styra sjukvårdspolitiken, och det kräver att nya möjligheter sprids och används och att anställdas kunskap får styra sjukvården mer än den får i dag.

På de första sjukhusen var en tredjedel av alla anställda präster – det fanns inte mycket att göra för svårt sjuka, annat än att vårda själen. Inte vid ett enda tillfälle var sjukvården sammantaget bättre förr. Vi kan göra oerhört mycket mer för varje år, men vi har också rejäla läxor att lära. Arbetsvillkoren brister på sina håll och när vi blir patienter riskerar vi att få olika sjukvård efter olika lång väntan, beroende på var vi bor. Det behövs skarpare krav på regioner och enskilda vårdgivare att implementera nationella riktlinjer och nya evidensbaserade behandlingsmetoder. Men det räcker inte hela vägen.

Vi måste bättre ta vara på innovationer och kloka arbetssätt som verkligen fungerar just där de ska användas. Dessutom behöver vi helt klart bli mer lyhörda för anställdas tankar och erfarenheter och göra oss av med arbetsmiljöproblem och arbetsmetoder som inte fungerar.

Som en del av lösningen vill jag införa peer review, kollegial granskning. Inom forskningen är forskares granskning av andra forskare en grundpelare för att säkra kvalitet och tillförlitlighet. Inom idrotten är det vanligt att de riktigt bra tränarna själva har varit framgångsrika idrottare och vet hur det är att slita hårt mot ett mål. Den som vill bli en riktigt duktig kock ber sannolikt om råd från någon som själv är riktigt bra på matlagning. På motsvarande sätt borde sjukvårdspersonal regelbundet få be kunniga medicinska experter inom samma fält om granskning och råd om arbetsplatsen. Vad säger världsexperterna inom olika yrkesgrupper om hur vi ger vård här hos oss? Hur gör man där vården eller arbetsmiljön är bäst i världen? Var brister vi? Hur kan vi utvecklas?

Det finns exempel på kollegial granskning i svensk sjukvård, men de är få och ofta kortvariga. Utan tid och långsiktiga resurser riskerar peer review-arbete att förvandlas till administrativa projekt eller att bli dagsländor och i värsta fall helt prioriteras bort av just de kliniker och enheter som mest behöver stödet.

Jag vill att Socialstyrelsen får i uppdrag att utforma kunskapsstöd för hur kontinuerlig kollegial granskning kan bli ett självklart inslag i all svensk sjukvård som stärker vården, utan att belasta. Kunskap och erfarenheter behöver spridas för att ge Sveriges patienter bättre vård efter kortare väntan. Jag är övertygad om att anställda på de flesta kliniker vet precis vilka världsledande experter de skulle vilja bjuda in till sin arbetsplats.

Både medicin och omvårdnad måste fortsätta framåt. Det skulle stärka både patienter, anhöriga och anställda om vårt lands kliniker och mottagningar med jämna mellanrum fick en nationell och internationell sakkunnigblick på metoder, bemötande, logistik, arbetssätt och arbetsmiljö. Vi bör helt enkelt fråga dem som vet. Politik är att gång på gång välja vilket samhälle vi ska leva i. Jag väljer kunskapens och framtidens.

LINA NORDQUIST

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev