Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inför pulsmätning för att stoppa stroke”

Publicerad: 27 februari 2017, 14:25

Foto: Thinkstock

Varje stoppat strokefall är en vinst, såväl för den enskilde som för sjukvården som kan lägga resurser på prevention i stället för behandling av redan inträffade strokefall, skriver Länsföreningen HjärtLung Stockholm i ett debattinlägg som förordrar screening.


Ämnen i artikeln:

Stockholms läns landstingStrokeFörmaksflimmerSocialstyrelsenHjärtsvikt

För att uppmärksamma hjärtats sjukdomar och hur hjärtsjukvården kan utvecklas har Riksförbundet HjärtLung utnämnt februari till Hjärtemånaden. Månaden går mot sitt slut men arbetet för en bättre flimmervård fortsätter.

HjärtLung i Stockholms län menar att Stockholms län har unika förutsättningar att leda och påverka utvecklingen av flimmervården nationellt. Därför lanserar vi ett förslag om att införa pulsmätning för förmaksflimmer på alla personer äldre än 65 år som söker vård i länet. Det är dags att vara ett föredöme på riksplan och snabbare ta till sig av innovativa forskningsresultat – människors liv står på spel.

Uppskattningsvis är i dag 300 000 svenskar drabbade av förmaksflimmer. Det är så vanligt att man kan tala om en folksjukdom. Ungefär var tredje person med förmaksflimmer har sjukdomen utan att veta om det, en farlig verklighet. Vid obehandlat förmaksflimmer finns nämligen risk för att drabbas av stroke, den tredje vanligaste dödsorsaken i Sverige. Enligt Socialstyrelsen är stroke den sjukvårdsrelaterade dödsorsak som bäst går att förebygga. Det är därför diagnostisering och behandling av just förmaksflimmer är så viktigt.

Att alla personer över 65 år ska undersökas för förmaksflimmer genom pulsmätning i samband med att de uppsöker vården är ett konkret förslag och ett viktigt steg mot att upptäcka förmaksflimmer i tid och därmed förhindra stroke och lidande för såväl patienter som anhöriga. I Västra Götaland finns i dag rekommendation till primärvården att alla som är 65 år fyllda och uppsöker sin vårdcentral ska undersökas för flimmer.

Det skulle fungera som motor i utveckla det preventiva arbetet mot stroke i hela landet.

Vi menar att förutsättningarna för att införa en sådan här systematiskt pulstagning i just Stockholms län är särskilt gynnsamma mot bakgrund av att den internationellt uppmärksammade Strokestop-studien genomförts av ett forskarteam på Danderyds sjukhus. Deras forskning visar att systematisk pulstagning på personer äldre än 65 år hittar obehandlat flimmer, slutsatser som redan har påverkat de europeiska riktlinjerna för hjärtsjukvård, men ännu inte Socialstyrelsens rekommendationer. Stockholms läns landsting borde därför bli den ledande aktören inom flimmervården i Sverige och ta täten i att implementera nya innovativa metoder. Det skulle fungera som motor i utveckla det preventiva arbetet mot stroke i hela landet.

Socialstyrelsen har fram till nu menat att det inte går att säga om hälsovinsterna överväger de negativa effekterna av så kallade screeningprogram. Detta är en olycklig inställning. Som patienter och anhöriga vet vi med bestämdhet att varje stoppat strokefall är en vinst, så väl för den enskilde som för sjukvården som kan lägga resurser på prevention i stället för behandling av redan inträffade strokefall.

Ett införande av ett screeningprogram i Stockholms läns landsting skulle visa på en politisk förmåga att omsätta forskningsresultat i handling, rädda liv i länet och på sikt också i andra delar av landet genom att bidra till att täppa till de kunskapsluckor som Socialstyrelsen menar kvarstår.

MAUD MOLANDER

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev