Debatt
”Inför strukturerade vårdkedjor i benskörhetsvården”
Publicerad: 15 december 2015, 06:00
Pia Ortiz Venegas (V), landstingsledamot.
Varför ska stockholmslandstinget vara sämre än andra? Implementera strukturerade frakturkedjor i osteoporosvården. Att inte avsätta resurser för det vore dumsnålt, skriver Pia Ortiz Venegas (V).
Ämnen i artikeln:
OrtopediOsteoporos, benskörhet, är en folksjukdom. I Sverige drabbas varannan kvinna och var fjärde man.
Samtidigt går många i Sverige odiagnostiserade länge, och hinner därför drabbas av flera frakturer som hade kunnat undvikas med tidigt ställd diagnos följd av rätt behandling.
Stockholms län är ett av de landsting i Sverige som är sämst på att diagnostisera och behandla osteoporos. Bensköra stockholmare löper hög risk att gå odiagnostiserade och obehandlade, med förhöjd risk för upprepade benbrott.
Men det finns beprövade modeller för benskörhetsbehandling, strukturerade frakturkedjor, som flera andra landsting infört. Varför är inte Stockholm ett av dessa landsting?
Benskörhetspatienter har samma rätt till sekundärprevention som de som exempelvis drabbats av en hjärtinfarkt, men av någon anledning nonchaleras den rätten.
Vänsterpartiet kräver att sammanhållna frakturkedjor implementeras i SLL, med tydligt ansvar för koordination och en väl beskriven vårdprocess för utredning, behandling och uppföljning.
Osteoporos är en mycket smärtsam sjukdom som i värsta fall kan leda till döden. Att tidigt ställa diagnos och påbörja behandling räddar liv, och sparar både mänskligt lidande och pengar – enligt SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, inträffar 70 000 osteoporosrelaterade frakturer per år i Sverige till en samhällsekonomisk kostnad på 3,5 miljarder kronor. Det är skattemedel som får finansiera dessa ofta undvikbara benbrott. Att förebygga frakturerna är således inte bara en folkhälsofråga. Det handlar också om ekonomi.
År 2012 tog Socialstyrelsen fram ”Nationella riktlinjer för rörelseapparatens sjukdomar – stöd för styrning och ledning” som bland annat innehåller rekommendationer om vård vid osteoporos. Stockholms läns landsting har fortfarande inte implementerat dessa rekommendationer vad gäller strukturerade vårdkedjor för fragilitetsfrakturer.
Inför sammanhållna frakturkedjor. Annars kommer fler stockholmare drabbas av nya allvarliga frakturer.
Om man inte är intresserad av att förebygga onödigt mänskligt lidande, borde man åtminstone lockas av de pengar som finns att spara.
PIA ORTIZ VENEGAS