söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inga belägg att medicinering orsakar missbruk”

Publicerad: 11 april 2013, 12:08

REPLIK Det finns inga belägg för att medicinering skulle orsaka missbruk, tvärtom tror de flesta som forskar på adhd och beroendeproblematik att medicinering minskar risken att utveckla missbruk, skriver Henrik D Ragne­vi.


Lars Lundström efterfrågar en annorlunda syn på adhd, men kanske är det han som behöver förändra sin förlegade syn?

Det är ingen som på tre decennier tror att adhd eller andra neuropsykiatriska tillstånd beror på hjärnskador, däremot finns tydlig dokumentation om att signalsubstanserna hos personer med adhd fungerar sämre och att personer med adhd ofta har lägre nivåer av dopamin och noradrenalin än övriga populationen utan dessa tillstånd.

Ärftligheten för adhd är mellan 60 och 70 procent och det är inte helt ovanligt att många vuxna får sin diagnos efter att deras barn har fått en diagnos. Adhd finns inom alla samhällsklasser, men om du har bättre förutsättningar så finns möjligheten att kompensera för dessa.

Långt från alla med adhd är lågutbildade utan väldigt många påbörjar högre studier, men som den svenska högskolan är utformad i dag där väldigt mycket egen planering och strukturering krävs gör att det är först då som många söker hjälp.

Dessa finns inte med i den statistik som Anders Hjern presenterade. En helt annan fråga är också hur de nya antagnings­kriterierna diskriminerar många med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som ofta har förlängd skolgång.

Lars Lundström fortsätter att spä på myten om att de flesta med adhd skulle vara kriminella, naturligtvis ser verkligheten helt annorlunda ut, men denna fördom lever kvar.

När jag vid ett tillfälle föreläste hos polisen så kom alla frågor mot slutet att handla om hur de skulle bete sig i förhörssituationer om den misstänkte hade adhd, jag fick förklara något som borde vara självklart, att de flesta personer som de kommer att stöta på med adhd inte är kriminella utan personer som söker upp polisen för att de behöver hjälp.

Det finns inga belägg för att medicinering skulle orsaka missbruk, tvärtom tror de flesta som forskar på adhd och beroendeproblematik att medicinering minskar risken att utveckla missbruk.

Eller som en kvinna med adhd som brukar föreläsa sa:
– Om de nu är så beroendeframkallande, varför glömmer jag att ta dem varje dag.
personligen tror jag att den höga ungdomsarbetslösheten och bristen på bostäder för unga är två faktorer som innebär en betydligt större risk för unga med adhd att hamna utanför samhället och eventuellt utveckla ett missbruk.

Det är bara att hoppas att Lars Lundström kan skaffa sig en mer uppdaterad syn på vad adhd innebär.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev