onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ingen karriär ska bli lidande på grund av sexism”

Publicerad: 29 januari 2018, 08:31

Susanne Nordling, oppositionslandstingsråd (MP) och Erika Ullberg, oppositionslandstingråd (S).

Foto: Fredrik Hjerling och Magnus Selander.

Sexism och trakasserier hör inte hemma inom sjukvården. Ändå vittnar läkarnas upprop “Utan tystnadsplikt” om ett systematiserat beteende. Stockholms läns landsting måste snabbt komma tillrätta med de strukturer som tillåts på många arbetsplatser, skriver två oppositionslandstingsråd.

Ämnen i artikeln:

MetooStockholms läns landsting

Majoriteten av de anställda inom vården är kvinnor. 67 procent av de som utexamineras från läkarlinjen är kvinnor. Det är givetvis en rättighet för alla att slippa utsättas för trakasserier, men för landstinget som arbetsgivare är det av största vikt att erbjuda en arbetsmiljö där kvinnor kan känna sig trygga, trivas och utvecklas. Hur ska vi annars säkra personalförsörjningen?

Vi träffade representanter från de kvinnliga läkarnas me too-upprop “Utan tystnadsplikt” och deras berättelser blottlade en allt annat än jämställd arbetsmiljö. Tyvärr blev vi inte förvånade. Den hierarkiska kultur som präglar många arbetsplatser inom vården bidrar till att trycka ner kvinnor och i många fall skydda förövare av sexuella trakasserier.

Den hierarkiska kultur som präglar många arbetsplatser inom vården bidrar till att trycka ner kvinnor

Under de senaste tre mandatperiodernas alliansstyre har arbetsmiljön inte prioriterats i Stockholms läns landsting. Säkert inte av illvilja - men alliansminoriteten har ansett sig ha viktigare problem. Negligeringen av personalen och oförmågan att göra landstinget till en modern, attraktiv arbetsplats har fått förödande konsekvenser. Stockholms läns landsting har i dag omfattande problem med att ha tillräckligt med personal, för att ens kunna garantera grundläggande akut vård. Det är i det perspektivet vi måste diskutera “Utan tystnadsplikt”.

Miljöpartiet och Socialdemokraterna har utformat en gemensam kompetensförsörjningsstrategi som ska garantera rimliga arbetsvillkor, rättvisa löner och möjlighet till fortbildning för anställda i Stockholms läns landsting. Våra partier vill nu också ställa sig bakom de kvinnliga läkarnas krav på förändring.

Stockholms läns landsting ska:

• tillsätta en oberoende utredning av all diskriminering, inte bara könsdiskriminering, inom vården och utforma ett evidensbaserat obligatoriskt åtgärdsprogram. Vi vill dessutom att medarbetarenkäter ska genomföras anonymt vilket, häpnadsväckande nog, inte sker i alla landstingets verksamheter i dag.

• inrätta en central funktion dit diskriminering och trakasserier ska anmälas och som har till uppgift att följa upp åtgärder. Sexuella trakasserier måste innebära tydliga konsekvenser för förövaren.

• utlysa alla tjänster offentligt, ha tydliga anställningskriterier och behandla alla ansökningar till tjänster anonymt. I dag förekommer informella anställningsförfaranden vilket möjliggör diskriminering.

• erbjuda alla som utsatts för sexuella trakasserier stöd och skydd, och att ge dessa fortsatt hjälp på Ersta psykiatriska mottagning som har särskild kompetens i att behandla vårdpersonal. Denna vård vill alliansen avskaffa.

För Miljöpartiet och Socialdemokraterna är det självklart att ingen karriär inom Stockholms läns sjukvård ska bli lidande på grund av sexism eller diskriminering - medveten eller omedveten. Ingen kvinna ska välja bort vården som arbetsplats för att gammaldags strukturer gör att hon inte släpps in i den specialitet hon vill arbeta med. Det är självklart för oss som kämpar för en jämställd vård och ett jämställt samhälle.

SUSANNE NORDLING OCH ERIKA ULLBERG

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev