Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ingen ska behöva dö i väntan på stamceller”

Låt oss anta en nollvision för dödsfall på grund av brist på donatorer, skriver läkaren Mina Mahmoodzadeh och uppmanar vårdpersonal att gå med i Tobiasregistret.

Publicerad: 10 november 2020, 06:00

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Mina Mahmoodzadeh, ST-läkare i allmänmedicin inom Närhälsan, den offentligt drivna primärvården i Västra Götalandsregionen.


Ämnen i artikeln:

Västra GötalandsregionenPrimärvårdLeukemi

Tobiasregistret är det svenska registret för blodstamceller. Genom registret finner sjuka människor passande givare av blodstamceller. Blodstamceller kan alltså rädda liv, men då krävs det att man hittar rätt donator. Fler givare behövs till Tobiasregistret.

När jag frågar mina kollegor på jobbet om de är med i Tobiasregistret får jag reda på att knappt någon känner till detta. Varför är inte fler anställda inom sjukvården donatorer? Det är av stor vikt att få med alla på tåget i det här sammanhanget. Vi måste börja med oss själva och föra budskapet vidare till vår familj och våra vänner. 

Det är kostnadsfritt att gå med i registret men för att bli godkänd krävs att du är mellan 18 och 35 år. När du väl är med i registret står du kvar tills du fyller 60 år. Faktum är att nya blodstamceller som ges till en sjuk människa kan bilda ny frisk benmärg och nytt friskt blod. Trots att det i dagsläget finns över 36 miljoner givare registrerade runt om i världen, hittar ungefär 30 procent av dem som behöver blodstamceller aldrig någon givare, enligt Tobiasregistret. 

Det finns en rad sjukdomar som kräver transplantation av blodstamceller, den vanligaste är leukemi. Även andra problem som till exempel svår blodbrist och vissa immunbrist- och ämnesomsättningssjukdomar kan behandlas med transplantation. Individer som drabbas av en så allvarlig sjukdom att de behöver ta emot donerad benmärg eller blodstamceller är främst barn och unga. 

Cirka en fjärdedel av de drabbade hittar en donator inom familjen. Men för de övriga handlar det om att hitta en lämplig donator som kan bidra med stamceller eller benmärg, se Läkemedelsvärlden 30 januari 2020.

Tobiasregistret är relativt okänt och för att lyckas med att locka fler stamcellsdonatorer måste vi ge det ökad uppmärksamhet, sprida kunskap och värva fler till registret. Detta kan åstadkommas genom olika sociala medier och kampanjer för att väcka intresset bland den unga befolkningen.

Ingen ska behöva dö i väntan på blodstamceller. Personer som får stamceller får en högre livskvalitet, ett värdigare liv och kan kanske börja jobba. Det betyder också att vården får resurser att lägga på andra patienter. Med enkla insatser kan vi göra skillnad. Låt oss anta en nollvision för dödsfall på grund av brist på donatorer. 

Mina Mahmoodzadeh, ST-läkare i allmänmedicin inom Närhälsan, den offentligt drivna primärvården i Västra Götalandsregionen.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev