Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Ingen står på vakt mot orimliga prisskillnader”

Publicerad: 9 oktober 2014, 10:36

Fr v: AnnSofie Fyhr, Sören Hansen och Mårten Lindström.

Avsaknaden av offentligt drivna apotek innebär svårigheter att få prisuppgifter om licensläkemedel, skriver AnnSofie Fyhr, Sören Hansen och Mårten Lindström.


Vi vill göra läkarkåren uppmärksam på licensläkemedel och stora prisskillnader mellan originalpreparat och generika, samt bristen på övergripande bevakning av kostnader. Två fall i Landstinget i Jönköpings län aktualiserar orimliga prisskillnader. Det handlar om preparaten Soma och Syprine.

Soma är ett läkemedel som innehåller karisoprodol. Substansen ingick i Somadril-comp, som avregistrerades 2008, med indikationen spänningshuvudvärk, muskelsträckningar och menstruationssmärtor. Aktiva substanser: karisoprodol, koffein och paracetamol.

Syprine innehåller substansen trientine dihydroklorid och introducerades 1969 för behandling vid Wilsons sjukdom.

Prisskillnaderna är mycket stora jämfört med generika. Kostnad för Trientine är 4 500–7 500 kronor och för Syprine 123 000 avseende 100 kapslar 300 mg. Årskostnaden kan bli över 4 miljoner kronor med Syprine och motsvarande för generika under 150 000 kronor.

Soma kostar 11 993 kr för 100 tabletter 350 mg och för generika motsvarande 304 kronor. Årskostnaden med Soma blir cirka 440 000 och generika cirka 10 000 kronor. Prisskillnaderna kan för en patient bli mycket stora i båda fallen.

Licensläkemedel kräver licensansökan till Läkemedelsverket. Patienten betalar enligt läkemedelsförmånen. TLV granskar inte licensläkemedel trots att de finns under förmånen. Konsekvensen blir ytterligare orimlig eftersom stora kostnader kan hamna på ett annat landsting än där man är yrkesverksam eller har fritidsförskrivning!

Kostnaden belastar landstingen, men ersätts av staten enligt en norm som inkluderar flera parametrar, bland annat ålder. Ersättningen är inte recept för recept. Läkemedelsverket informerar inte om generika vid ansökan och tyvärr bevakar inte apoteken detta heller. Det är möjligt att incitamentet har förändrats för apoteken i samband med avregleringen.

Läkarkåren behöver vid licensansökan med nuvarande system aktivt undersöka om generika finns. Landstingsdrivna apotek finns i dagsläget enbart i Landstinget i Jönköpings län via läkemedelsförsörjningen för sluten­vården.

Avsaknaden av offentligt drivna apotek innebär svårigheter att få prisuppgifter. Flertalet landsting har i dag lands­tings­anställda apotekare, som bör kunna hjälpa till med information.

Vi vill med det ovanstående visa på brister med dagens licens­läke­medels­modell, där varken apoteken, TLV eller Läkemedelsverket tar ansvar för informationen beträffande billigare alternativ.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev