fredag27 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inget tyder på att 1177 utvecklas bäst i egen regi”

Det är uppenbart att vårdpersonal, och särskilt sjuksköterskor, inte delar Jonas Lindbergs (V) uppfattning om privata vårdgivare, skriver Désirée Pethrus (KD) i en replik.

Publicerad: 7 december 2022, 11:48

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm.

Foto: Luca Mara


Ämnen i artikeln:

1177 Region StockholmKristdemokraternaVänsterpartiet

Det är beklagligt att Vänsterpartiets fientliga inställning till precis allt som inte är vård i egen regi nu ges inflytande i Stockholm. Det riskerar att äventyra den höga tillgänglighet till vården som finns i länet, där en mångfald av vårdgivare bidrar till att korta köerna och utveckla vården. Det innebär också att Region Stockholm har en mångfald av arbetsgivare och därmed är mer attraktiv för vårdpersonal att arbeta i än många andra regioner. 

Jonas Lindberg (V) skriver i sin replik att vid en ny upphandling, och om ett annat företag vinner, så kommer ny personal att behöva anställas igen. Det är givetvis sant. Men frågan som Lindberg behöver ställa sig är vilka av dessa 250 sjuksköterskor, samtliga med minst fem års yrkeserfarenhet, som kommer att vilja gå över till att arbeta i egen regi när företrädare för vänstermajoriteten påstår att de hänvisar patienter till akuten för myggbett. Så frågan till Lindberg kvarstår: var hade han tänkt hitta 250 sjuksköterskor med erfarenhet som enligt hans mening ”hänvisar rätt”? 

Läs mer: ”KD:s sjukvårdsrea är det verkligt kostsamma” 

Det är uppenbart att vårdpersonal, och särskilt sjuksköterskor, inte delar Lindbergs uppfattning om privata vårdgivare. Den sammanställning över arbetsgivare som sjuksköterskor gillar bäst innehåller flera privata vårdgivare (se Dagens Medicin 24 november 2022). Men enligt Vänsterpartiets uppfattning är alla dessa sjuksköterskor som väljer privata vårdgivare bara ute efter att plocka ut lön och pengar från skattebetalarna. Sådana uppfattningar kommer att försvåra möjligheten att klara utmaningen med kompetensförsörjningen.

1177 vårdguiden behöver utvecklas för att bättre stötta patienterna i deras egenvård. Här delar vi Vänsterpartiets uppfattning. Men det finns inget som tyder på att det bäst görs i egen regi, tvärtom. Kraftansträngningarna bör snarast läggas på att hitta digitala lösningar för att öka möjligheterna till egenvård.   

Region Stockholm står inför stora utmaningar vad gäller kompetensförsörjning, inte minst av sjuksköterskor, och hög kostnadsutveckling inom sjukvården. Då har vi inte råd att lägga fokus på fel ställe. 

Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Ett privatiserat 1177 är ett uppenbart självmål”

2. ”Att ta hem 1177 i egen regi blir kostsamt”

3. ”Beslutet om 1177 måste bygga på korrekta fakta”

4. ”KD:s sjukvårdsrea är det verkligt kostsamma” 

5. ”Inget tyder på att 1177 utvecklas bäst i egen regi”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev