Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Inom sjukvården är flexibilitet nödvändig”

Publicerad: 6 maj 2015, 05:00

Erfarenheter från ­industriell linjeproduktion har begränsad relevans i en professionell kunskapsorganisation som sjukvård, skriver Magnus Lind.


Gustaf Almenberg svarar i nr 17/15 på mitt tidigare inlägg om NPM och Lean. Vi anser båda att polarisering mellan de medicinska professionerna och sjukvårdsadministrationen är av ondo. Ny kunskap växer bäst i samverkan mellan två olika kunskapsområden och bör baseras på kritisk analys.

Jag har kritiskt recenserat en tung bok om Lean i sjukvården samt rapporterat erfarenheter av misslyckade sjukvårdsadministrativa åtgärder på Karolinska universitetssjukhuset under NPM-perioden. Jag har också hävdat att professionell benchmarking skapar incitament som kompletterar de ekonomiska incitamenten på att fruktbart sätt. Gustaf Almenberg instämmer i detta.

Gustaf Almenberg antyder i sitt genmäle att jag svart­målar Lean och skapar motsättningar. Men han påpekar också att samman­bland­ning av Lean och besparingsmetoder ibland görs av högre instanser. Vilket är just vad jag påvisat.

I ”Lean” bör variationen i själva arbetsprocessen minskas. Detta är helt riktigt i produktionsflödet av bilar. Flödet av insatsvaror är ju nästan konstant. Men i sjuk­vården kan variationen i arbetsprocesserna inte minskas. Flödet av patienter (jmf ”insatsvaror”) är ju inte konstant. Det finns en stor och dominerande variation både i antal patienter och i deras individuella vårdbehov. I motsats till industriell varuproduktion krävs därför stor flexibilitet i arbetet så att man kan möta de starkt varierande behoven. Det leder fel om man försöker strömlinjeforma ”produktionslinjen”.

Erfarenheter från ­industriell linjeproduktion har självklart begränsad relevans i en professionell kunskapsorganisation som sjukvård.

Jag hoppas på samförstånd och att de ekonomiska incitamenten i framtiden kompletteras av yrkesprofessionella.

Relaterat material

”Det är inte Lean som är problemet”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev