Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Invånarna förtjänar en ärlig debatt om vårdskulden”

Publicerad: 10 augusti 2020, 05:00

Det är oerhört verklighetsfrånvänt att prata om stora satsningar samtidigt som sjukhusens omfattande sparkrav, anställningsstopp och massvarsel ligger kvar, skriver Talla Alkurdi (S) i en replik.


Allt tyder på att den växande vård- och arbetsmiljöskulden kommer att innebära stora utmaningar för sjukvården framöver. Trots detta undviker Tobias Nässén (M) att med ett enda ord i sin debattreplik nämna hur Moderaterna tänker ge sjukhusen och vårdcentralerna möjlighet att hantera de växande vårdköerna och hur regionstyret ska säkra vårdpersonalens återhämtning.

Istället hävdar Nässén att moderatstyret i Region Stockholm har gjort stora satsningar på sjukvården och beskriver hur vårdpersonalen fått fler kollegor tack vare Moderaterna. Jag tycker att det är oerhört verklighetsfrånvänt att prata om stora satsningar och att personalen fått fler kollegor samtidigt som sjukhusens omfattande sparkrav, anställningsstopp och massvarsel ligger kvar. Sanningen är istället den att Moderaternas åtstramningar tvingat sjukhusen till miljardunderskott, se Dagens Nyheter 6 november 2019, och att vårdcentralerna varit underfinansierade under många år.

Nässén påstår även felaktigt att vi socialdemokrater skulle ha satsat mindre på sjukvården i vår oppositionsbudget. Nässén är såklart väl medveten om att samtliga av våra sjukvårdssatsningar inte går att finna i enda tabellrad under hälso- och sjukvårdsnämnden, men tar likväl chansen att vilseleda. Så låt oss reda ut detta.

Vid förra årets budgetsammanträde lade vi socialdemokrater en extrabudget med ett extratillskott på 300 miljoner kronor till akutsjukhusen, se SVT Nyheter 19 november 2019. Detta för att stoppa Moderaternas nedskärningar och massvarsel. Vidare föreslog vi ytterligare 100 miljoner kronor till det egenägda vårdbolaget Stockholms läns sjukvårdsområde, SLSO, samt en utbildningssatsning på 75 miljoner kronor för fler AT- och ST-platser, betald specialistutbildning för sjuksköterskor och en undersköterskeutbildning i egen regi. Allt detta är satsningar som inte syns i just den tabellrad som Nässén syftar på, men som hade gjort stor skillnad för sjukvården. På totalen satsar vi därför nästan en halv miljard kronor mer på sjukvården än moderatstyret, något som Nässén självfallet vet.

Den stora skillnaden mellan Moderaterna och oss socialdemokrater är däremot inte endast hur mycket pengar vi tillför till sjukvården, utan hur vi vill prioritera vårdens begränsade resurser. Medan Moderaterna under de senaste 14 åren låtit vårdens pengar gå till dyra experiment med vårdvalsmarknader, konsulter och OPS-avtal med byggbolag, vill vi socialdemokrater prioritera vården för de svårast sjuka på sjukhusen och vårdcentralerna. Det är därför som vi förra året totalt satsade 500 miljoner kronor mer på sjukhusen och nästan dubbelt så mycket som Moderaterna på vårdcentralerna.

I ett läge när 185 000 människor står i operationskö, se Dagens Nyheter 4 augusti, vore det önskvärt om Moderaterna vågade omvärdera den förda politiken. Tyvärr ser vi tvärtom att Moderaterna förslår fortsatta besparingar på sjukhusen samtidigt som man går fram med en dyr privatisering av den reumatiska vården. En privatisering som enligt patientföreningen kommer att slå mot de svårast sjuka och kraftigt försämra för forskning och utbildning, se Dagens Medicin 18 november 2019. Varför Moderaterna, trots patientföreningens och professionens invändningar, väljer att göra denna prioritering får vi inte något svar på i Nässéns replik.

Jag tycker att invånarna och vårdpersonalen i Region Stockholm förtjänar en ärlig debatt om hur vi ska kunna hantera den växande vård- och arbetsmiljöskulden. Tyvärr noterar jag att Tobias Nässén inte överhuvudtaget bemöter grundfrågan om sjukhusens och vårdcentralernas förutsättningar i sin debattreplik.

Tobias Nässén pekar istället fingret mot regeringen och får det att låta som om Moderaterna som styrt regionen i 14 år inte har någon makt att påverka sjukvårdens utveckling i Stockholmsregionen. Om Moderaterna har den inställningen kan man fråga sig om invånarna i Region Stockholm inte förtjänar ett nytt politiskt styre?

Talla Alkurdi (S), oppositionsregionråd i Region Stockholm

TALLA ALKURDI

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev