Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Jag kan inte stå tyst när svensk cancervård kallas ovärdig”

Publicerad: 19 juli 2019, 05:00

Socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: Johanna Lundberg/Bildbyrån

Det är svårt att förstå varför cancervården nu används av Moderaterna som slagträ i sjukvårdsdebatten, skriver socialminister Lena Hallengren (S) i en replik.


Ämnen i artikeln:

SKRLena Hallengren

I Dagens Medicin den 17 juli skriver företrädare för olika aktörer inom cancerområdet att det behövs politisk samsyn om cancervården. Det har varit en av de faktorer som gjort att svensk cancervård kunnat göra en viktig förändrings- och förbättringsresa. Det behövs när vi ska fortsätta förbättra cancervården.

Låt mig först säga att jag är helt enig. Den cancerstrategi som vi arbetar med grundades när socialministern i Sverige var kristdemokrat och hette Göran Hägglund. Den har sedan tagits vidare och utvecklats av de socialdemokratiska ministrar som därefter haft ansvar för området. Ett viktigt arbete som vi ska fortsätta bedriva. Även om vi kommit en bra bit genom samordning, regionala cancercentra och standardiserade vårdförlopp, så har vi mycket kvar att göra. Cancerstrategin måste ständigt utvecklas och förnyas, cancervården måste fortsätta bli bättre. Genom de årliga överenskommelserna som görs mellan staten och SKL flyttas fokus vidare och nya ansträngningar görs för att utveckla cancervården.

Jag tror att det här görs bäst utan partipolitiska konflikter. Jag har därför svårt att förstå varför cancervården, som i många år varit ett område för samarbete, nu används av Moderaterna som slagträ i sjukvårdsdebatten. Som socialminister i Sverige kan jag inte stå tyst när Ulf Kristersson (M), i en debattartikel i Aftonbladet 27 juni, kallar svensk cancervård ovärdig. Det är en svartmålning av alla de förbättringar som sker varje dag och jag ser det som mitt ansvar att ge en mer nyanserad bild av läget. Det kommer jag alltid att göra, oavsett vem som kommer med den typen av yttranden.

Med det sagt vill jag återigen understryka att vi ska fortsätta fokusera på att göra cancervården bättre. Det finns fortsatta problem som vi måste jobba hårt för att komma till rätta med. Inte minst möter vi nya utmaningar när till exempel många fler överlever sin cancer, behöver rehabilitering eller helt enkelt lever med en kronisk cancer resten av livet. Jag är helt övertygad om att det här arbetet ska fortsätta göras dels i nära samarbete mellan staten och Sveriges kommuner och landsting, och dels i bred partipolitisk samverkan. Jag hoppas också att Moderaterna kommer att fortsätta stå bakom den modell som hittills varit framgångsrik för att förbättra svensk cancervård.

Relaterat material

”Kom överens om ett långsiktigt uppdrag”

LENA HALLENGREN

Ämnen i artikeln:

SKRLena Hallengren

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev