Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jag känner oro för vårdvalens utformning

Publicerad: 12 maj 2009, 13:00

Det är bra att vårdvalet införs – men att ställa krav på breda åtaganden kan innebära att små läkarmottagningar inom primärvården får slå igen, skriver Björn Zackrisson.


Tekniska innovationer, en åldrande befolkning och nya dyra läkemedel gör att det krävs stora förändringar av sjukvården de närmaste åren. Samtidigt finns en politisk vilja att föra över makten från beställare och vårdgivare till patienterna. Säker, effektiv vård med bra bemötande och hög tillgänglighet är ledord i en sådan förändring. För att klara dessa utmaningar krävs nytänkande och drivkraft utöver det vanliga.

Via lagstiftning försäkras patienterna valfrihet och mångfald. Först ut är primärvården, med lagen om valfrihet, LOV, och i höst presenterar regeringens utredare Toivo Heinsoo förslag för specialistläkare och sjukgymnaster i öppen vård med syftet att stärka patienternas rätt.

Att i det läget bromsa krafter som kan bidra till att förbättra vården är oklokt. Jag känner en oro när jag tar del av hur man utformar de nya vårdvalssystemen.

Hälsoval Skåne, Vårdval Halland och vårdvalet i Västra Götalands­regionen innebär att man riskerar att slå undan fötterna på små entreprenörer.

Åtagandet för vårdcentralerna är så utformat att det omfattar ansvar för sjukgymnastik. Det gör att vårdcentralerna tjänar på att anställa egna sjukgymnaster eller i värsta fall undviker kostnad för sjukgymnastik, hellre än att skicka remiss till sjukgymnast med eget vårdavtal.

Vårdvalens krav på brett åtagande slår också mot små läkarmottagningar. Om ingenting görs kommer ett antal välfungerande sjukgymnastmottagningar och små läkarmottagningar inom primärvården att få slå igen.

I en tid där mycket kraft går åt för att underlätta för utslagna och sjuka att återgå till arbetslivet förvånar det att skickliga yrkesutövare i välfunge­rande vårdkedjor offras utan saklig debatt.

Det antyds ibland att små entreprenörsdrivna verksamheter inte håller hög kvalitet. Svenskt kvalitetsindex 2008 visar på motsatsen. Små entreprenörsdrivna verksamheter håller högsta klass och har högsta kundnöjdhet, när patienterna får sätta betygen.

Sjukvården står inför stora utmaningar som kräver förändring. När vårdval införs i hela landet är det klokt att ta vara på de positiva drivkrafter till förändring som små entreprenörer kan bidra med. Undvik krav på brett åtagande som riskerar att slå ut små välfungerande sjukgymnaster och läkarmottagningar.

Björn Zackrisson

Björn Zackrisson
är affärsområdeschef inom hälso- och sjukvård vid Praktikertjänst AB.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev