Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jag råder mina patienter att inte rösta i höstens val

Publicerad: 24 augusti 2010, 12:41

Stockholms läns landsting agerar som en gammal öststat och bör bojkottas, skriver läkaren Tore Södermark.


Jag har för avsikt att avstå från att rösta i höstens landstingsval och även råda mina patienter att göra så. Jag vill försöka förklara varför.

Efter tio års tjänst som ansvarig läkare i stat och landsting blev jag praktiserande läkare inom nationella taxan och har varit verksam så under något mer än 30 år.

Jag tror att jag kan säga att jag är en ansedd läkare med stort ansvar för mina patientkontakter.

Visst har det under dessa år funnits frågor om när, hur och på vilket sätt ersättningen varit rimlig. Men jag har varit noggrann med att redovisa och bokföra.

Under senare år har landstinget fått ökade möjligheter till kontroll av ersättningarna bland annat genom att begära in journaler. Inget fel i detta och på många sätt kan en ökad kontroll vara bra. Men på vilket sätt detta skett lämnar mycket i övrigt att önska.

Vi har erbjudit dialog och samtal om hur journalerna handhas, vem som läser dem och vad man önskar bedöma i relation till den begärda ersättningen.

Landstinget svarar endast på ett byråkratiskt sätt att  man har rätt att begära in underlaget .

Ja, vi vet alla att landstinget har rätt att begära detta men det utförs på ett sätt som leder tankarna till en gammal öststat.

Vi praktiker önskar dialog och en rimlig respekt i kontakten och har försökt påpeka detta på olika sätt men får endast till svar att  landstinget har rätt att kontrollera . Vi vet det och tycker det är bra, men det sätt som detta utförs på är en maktens arrogans som inte borde höra hemma i vår kultur.

Därför hoppas jag komma i kontakt med politiker som vill resonera om praktikers villkor och faktiskt försöka påverka den slappa byråkrati som råder i Stockholms läns landsting. En sådan insats kan naturligtvis få mig och mina patienter att ändra vår uppfattning och hoppas på en politik som gör skillnad.

Tore Södermark,
 legitimerad läkare, Stocksund.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev