måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi”

För Vänsterpartiet är patienternas och personalens bästa alltid viktigare än ideologiska övertygelser, skriver Jonas Lindberg (V) i en replik till Charlotte Broberg (M). (1 kommentar)

Publicerad: 20 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg (V), oppositionsråd i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

VänsterpartietModeraternaRegion Stockholm

Vänsterpartiet är varken dörrmatta eller drabbat av en identitetskris. Som samarbetsparti i Region Stockholm har vi fått, och kommer under mandatperioden att få, stort genomslag för vår politik och det är vi stolta över. 

Tack vare oss blir det inte bara mer pengar till sjukhusen. Det blir även en ordentlig utredning av marknadsvården, där de vårdval som fungerar dåligt ska läggas ner eller reformeras. Det blir arbetstidsförkortning för barnmorskor. Det blir en kommission som ska granska arbetsmiljön i vården. Det blir ett stopp för nätläkarnas gräddfiler.

Läs mer: ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda” 

Att bli anklagad för att sätta ideologi framför patienternas bästa av Charlotte Broberg (M) känns minst sagt speciellt. Hon är en av de moderater som de senaste 16 åren sålt ut stora delar av den offentliga vården i Stockholm till privata företag, och som har Nya Karolinska-haveriet på sitt CV. Det är inte längre dina behov som styr vilken vård du har tillgång till i Region Stockholm, utan din plånbok och din adress. Moderaterna har i alla lägen försvarat den här utvecklingen, med de ideologiska skygglapparna så hårt åtsnörda att de inte sett den galopperande ojämlikheten i vården.

För Vänsterpartiet är patienternas och personalens bästa alltid viktigare än ideologiska övertygelser. Närakuterna, som Charlotte Broberg själv tar upp, är ett bra exempel på det. Den nya vårdnivån mellan vårdcentral och akutmottagning lät bra på pappret, men med facit i hand vet vi att de inte fungerar i verkligheten. Närakuterna har fragmentiserat vården och skapar fler problem än de löser. Tyvärr har närakuterna blivit ett prestigeprojekt för högern, som inte vill medge det alla som arbetar i vården redan vet: resurserna hade gjort mycket större nytta i primärvården och på akutsjukhusen.

Att Charlotte Broberg tycker att Vänsterpartiet borde ha röstat på Moderaternas budget, som innebär mer av samma politik som kört Stockholms sjukvård i botten i 16 års tid, gjorde mig en smula orolig. Är det redan 1 april? Efter en snabb titt i kalendern nöjer jag mig med ett kort svar: tack, men nej tack.

Jonas Lindberg (V), oppositionsråd, Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

2. ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

3.  ”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

4. ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

5. ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

6. ”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

2023-01-20

Diskussionen mellan Jonas Lindberg och Charlotte Broberg visar med tydlighet att vi inte skall ha någon politisk inblandning i sjukvården.

Niklas Brywe

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev