Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Jämlik vård ett viktigt uppdrag för KD:s nästa ledare"

Publicerad: 16 februari 2015, 06:00

Dags för KD att gå från ord till handling, skriver partiledarkandidaten Pernilla Gunther.


En jämlik vård förutsätter en förändring av dagens 21 landsting och regioner. Det var ett budskap från oss kristdemokrater i valet 2014. Det är inte acceptabelt att det i dagens Sverige fortsätter vara sådana skillnader i vård och behandling från norr till söder.

En jämlik vård är något som vi svenskar förutsätter, och blir förargade och besvikna när vi upptäcker att så inte är fallet. Den nya patientlagen som trädde i kraft den 1 januari är ett bra steg på vägen för patienter att själva kunna ställa krav på vården. Som initiativtagare till Riksdagens Nätverk för jämlik vård 2010, har jag fått lyssna till många berättelser på våra möten, där tyvärr jämlikheten fallerat.

Göran Hägglund har gjort många bra insatser som partiledare och socialminister. Apoteksreformen, som visserligen fått både ris och ros, är i det stora hela ett lyft för utvecklingen av fler apotek och möjligheten att köpa receptfria läkemedel dygnet runt. Regionala cancercentra, för att samla kompetens om olika cancerformer för patienternas bästa. För att inte tala om psykiatrin, som både utretts och fått stora insatser för att förbättras, även om det är ett område som alltid behöver mer. Alla viktiga områden för Kristdemokraterna.

Nu när Hägglund aviserat sin avgång, kan det vara relevant att ställa frågan: Vad krävs av hans efterträdare? Att ha en stor portion humor, empati för människor och stor kompetens för politiken i stort kan tyckas vara självklart, men vad mer?

Ja, ska Kristdemokraterna fortsatt ha framgång inom vård och sociala frågor och även få fram en stark näringspolitik inom till exempel life science för att åstadkomma en bättre vård i slutänden, är jag övertygad om att kraften och modet att omsätta politik till handling oavsett vad andra tycker, är den viktigaste egenskapen.

Att förändra landstingen ger inga höga poäng hos landstingspolitikerna, men är det inte patienternas – människornas – bästa som måste vara utgångspunkten för det arbetet, inte de förtroendevaldas situation?

Kan en ny partiledare – och kanske framtida näringsminister eller socialminister – påverka detta ytterligare så vi går från vallöfte till handling för en jämlik vård, vill jag vara med i det arbetet.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev