Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jo, nollvisionen är en självklarhet

Publicerad: 6 mars 2012, 10:04

Vården ska vara säker. Det har varje patient rätt att förvänta sig. Så är det inte i dag. I Sverige har Socialstyrelsen och andra aktörer konstaterat att vårdsäkerheten brister.


I många andra länder, exempelvis USA och Storbritannien, har man haft stora kampanjer när det gäller människor som skadas i vården eller dör av vårdskador. Internationellt formuleras målen så här: inga undvikbara dödsfall, inget undvikbart lidande, ingen undvikbar väntetid, ingen hjälplöshet och inget slöseri med resurser.

Vi är förundrade över krönikan i Dagens Medicin där en läkare tycker att ordet vårdskada hör hemma på kyrkogården. Läkaren tycks anse att vårdskador inte ska diskuteras. Hon är tyvärr inte ensam om den attityden även om det finns en och annan läkare som lyfter frågan om nollvision för vårdskador i debatten.

Läkarens uttryck i krönikan ”Om inget får gå snett, kan inget heller gå rätt” känns cyniskt och visar på nonchalans för allt säkerhetstänkande.

Man kan undra om krönikören har samma inställning när hon sätter sig i ett flygplan, i trafiken eller när det gäller kärn­kraften. Områden där man medvetet arbetar med säkerhet utifrån en noll­vision. Där hör checklistor och tid till säkerhetsgenomgångar och gemensam reflektion – vad blev bra, vad blev mindre bra – till vardagen.

En flygpassagerare skulle aldrig acceptera att en pilot hade samma inställning som krönikören ger uttryck för och det ska inte patienter i vården heller behöva göra. Krönikan visar med all önskvärd tydlighet att det behövs krafttag för att åstadkomma en attitydförändring när det gäller patient­säker­het.

Flera aktörer lyfter frågan. Vi i Vårdförbundet gjorde det genom att ställa upp 3 000 kors mittemot Visby flygplats under Almedalsveckan i somras. Vi pekade också på 64 förslag till hur man kan göra vården säkrare, billigare och bättre.

Landstinget i Kalmar län har inlett ett nollvisionsarbete och den 12 september hölls en fullsatt konferens om patientsäkerhet. Både socialminister Göran Hägglund (KD) och Sveriges Kommuner och Landsting sätter frågan om ­nollvision för vårdskador högt. Och vi har en ny patientsäkerhetslag.

Svensk sjukvård räddar liv, skapar hälsa och livskvalitet. Att fokus på hygien och säkerhet skulle göra människor rädda och avskräcka dem från att söka vård är osannolikt. Trycket på vården är som bekant större än någonsin.

Med strukturerat säkerhetsarbete som utan revirtänkande involverar alla i vården når vi ännu bättre resultat.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev