Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Jobbar mer – får sänkt lön

Publicerad: 18 januari 2013, 13:30

Jag vill ha en redogörelse för vart pengarna tar vägen som vi inom nationella taxan ”efterskänker” efter att ha slagit i taket, skriver Göran Thingwall.


Öppet brev till Torbjörn Rosdahl (M) i Stockholms läns landsting

Jag förstår att det känns lite pyrt som finanslandstingsråd att bli snuvad på dryga 19 miljoner kronor. Jag tänker förstås på Serafen som Capio nu köpt. Lite plåster på såren måste det då vara att det finns läkare som i slutet av året jobbar för 50 procent.

Jag tänker på oss på nationella taxan som slagit i taket. Själv gjorde jag det den 20 oktober. Jag såg helt enkelt inte upp eller, snarare, kunde inte göra mig otillgänglig vissa perioder under hösten.

Drygt två månaders heltid arvoderades av dig med hälften. Hur bokför du detta? Som vinst? Och vad använder du dessa pengar till? Skänker till Läkare utan gränser? Julklapp till de anställda? Eller försvinner de i  det svarta hålet ?

Jag tycker faktiskt att det är anständigt att få en redogörelse vart pengarna tar vägen som vi  efterskänker  efter att ha slagit i taket. Konstruktionen med taket är helt vansinnig i sjukvården när vi de facto inte kan neka en patient vård med förklaringen att du är olönsam. Eller är det just det som gör konstruktionen så genialisk? Lika genialiskt som att vitesförelägga sjukhus för överbeläggningar. Du är gisslan i system och det finns inte på kartan att neka någon som behöver min hjälp.

Mig veterligen finns det ingen annan verksamhet med ett negativt ekonomiskt incitament. Vem skulle komma på tanken att säga:  Jobbar du mer nu är jag tvungen att sänka din lön med hälften.

Befängt, men i sjukvården går det. Det är till och med möjligt för Sveriges Kommuner och Landsting att ge regeringen uppdraget att konfiskera våra företag. Vi ska nämligen avvecklas 2018.

Det senare är en annan fråga men borde beröra dig som finanslandstingsråd att bli av med en kostnadseffektiv verksamhet som dessutom går ner i lön med 50 procent i slutet av året.

Torbjörn, vad använder du pengarna till?

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev