tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

I stället för att ägna tid och kraft åt att skylla på Moderaterna bör Jonas Lindberg (V) se till att sjukvården får de resurser som krävs, skriver Charlotte Broberg (M) i en replik.

Publicerad: 13 januari 2023, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Charlotte Broberg (M), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

ModeraternaVänsterpartietRegion Stockholm

Vänsterpartiet verkar befinna sig i en identitetskris och tycks varken vilja definiera sig som oppositionsparti eller som koalitionsparti. I stället för att ägna tid och kraft åt att skylla på Moderaterna bör Jonas Lindberg (V) se till att sjukvården får de resurser som krävs, av det styre hans parti agerar dörrmatta åt.

Vänsterpartiet hade ett val i december. Ledamöterna i regionfullmäktige kunde antingen rösta på en budget som innebar mer pengar till både akutsjukhusen och primärvården, eller släppa fram en budget där underskott om 2,5 miljarder kronor och personalneddragningar står för dörren. Det var ett val mellan antingen patienterna och de vårdanställda, eller Socialdemokraterna. Jonas Lindberg och Vänsterpartiet valde Socialdemokraterna.

Läs mer: ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt” 

Det är också anmärkningsvärt att Jonas Lindberg tar upp frågan om vårdplatsbrist och fulla akutmottagningar utan att nämna att hans parti vill avveckla närakuterna. Närakuterna är en uppskattad vårdform som enligt Region Stockholms egna utvärderingar framgångsrikt avlastat akutsjukhusen, kortat vårdköer och förbättrat vårdpersonalens arbetsmiljö. Det finns självklart delar som kan utvecklas och förbättras, men återigen väljer Jonas Lindberg att prioritera ideologin framför patienternas och de vårdanställdas bästa.

Jag tror att både jag och Jonas Lindberg är överens om att situationen på akutsjukhusen under jul- och nyårshelgen var under all kritik och måste förbättras. Moderaterna har agerat och krävt en åtgärdsplan från Socialdemokraterna. Om Jonas Lindberg på riktigt anser sig själv höra till ett oppositionsparti som bryr sig om vårdpersonalen och patienterna bör han stödja Moderaternas krav.

De stora satsningarna på sjukhusen som Jonas Lindberg menar att Vänsterpartiet förhandlat fram resulterar i verkligheten i personalneddragningar, längre vårdköer och sämre arbetsmiljö för vårdanställda. Det är dags att Vänsterpartiet gör upp med sin identitetskris och tar ansvar för den politik man har släppt fram.

Charlotte Broberg (M), gruppledare i hälso- och sjukvårdsnämnden, Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Vårdens medarbetare fick svikna vallöften i julklapp”

2. ”Moderaterna har svältfött våra sjukhus i åratal”

3.  ”S måste ta ansvar för den egna vårdpolitiken”

4. ”Att M pratar om kris på sjukhusen blir smått parodiskt”

5. ”Jonas Lindberg prioriterar ideologi framför vårdanställda”

6. ”Jämlik vård är en nödvändighet – inte en ideologi” 

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här!

Kommentarer publiceras efter granskning.

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev