Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kan verkligen vem som helst köra ambulans?”

Publicerad: 20 oktober 2017, 05:00

Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

I dag finns inget lagkrav på utryckningsförare i Sverige. Det är beklagligt, skriver en docent i trafikmedicin.


Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Nyligen har jag presenterat en ny forskningsrapport som handlar om vilka förarkrav och trafik­säkerhets­mässiga krav som ställs för semestervikarierande ambulans­förare i Sverige.

Resultatet är nedslående på det viset att det i platsannonser är mycket luddigt när det handlar om att ställa krav på förarkompetens och trafiksäkerhetsmässiga förutsättningar. Att vara ambulans­förare synes inte ha en tydlig koppling till något som är viktigt.

Detta är enligt min mening mycket beklagligt. Det är arbets­givarnas, det vill säga de privata och offentliga ambulans­arbets­givarna, som borde ha en skyldighet att deklarera vilka förarmässiga krav som ställs för en ambulansförare oavsett om det är en ambulanssjukvårdare, ambulanssjuksköterska eller en sjuk­sköterska som sitter bakom ratten. Det kan inte vara känsligt att tala om ambulansförarens roll och status i vägtrafiken. Det är nämligen ambulansförarens ställning och företrädarskap som måste fokuseras.

För mig är det en etisk fråga som bör lyftas och problematiseras. Den etiska frågan består av det faktum att det borde ställas krav på en ambulansförare som utryckningsförare i vägtrafiken. Vem som helst kan inte ikläda sig rollen som ambulansförare utan att ha de krav som ställs.

I dag finns inget lagkrav på utryckningsförare i Sverige. Det är beklagligt sett ur flera perspektiv. Men en ambulansförare får aldrig lov att chansa vid körning. Oavsett om det är långa arbetspass (dygnspass) eller att man har en förarutbildning som är skral. Det måste ställas högt ställda krav vid rekrytering men också vid vidare­utbildning av ambulansförare för att upprätthålla en godtagbar standard och kvalitet.

Vårdandet av akut sjuka patienter har ingen som helst betydelse om vårdarbetet spolieras av en trött, outbildad eller oengagerad ambulansförare som kanske inte borde köra ambulans över huvud taget.

Att vara ambulans­förare ­synes inte ha en tydlig koppling till något som är viktigt.

Jag tror att det kan vara hög tid att införa ett tydligare och hårdare kontrollsystem som kan garantera ett system för att behålla de mest lämpade kandidaterna för utryckningskörning inom ambulanssjukvården. Men så länge arbetsgivarna är tysta om ambulansförarens roll och status ur trafik­säkerhets­perspektiv riskerar vi i stället ett system där kompetensen bakom ratten inte spelar någon roll. Vem som helst kan väl köra en ambulans?

JÖRGEN LUNDÄLV

Ämnen i artikeln:

Ambulanssjukvård

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev