Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Karolinska försämrar för svårt cancersjuka

Publicerad: 15 november 2012, 10:47

Karolinska universitetssjukhuset erbjuder inte längre kontaktsjuksköterska på neurokirurgiska kliniken, skriver Alex Johansson, ordförande i Svenska hjärntumörföreningen.


En viktig del i den nya cancervård som regering och regionala cancercentrum storsatsar på är kontaktsjuksköterskor. Enligt den nationella cancerstrategin ska alla patienter ha tillgång till en fast kontaktsjuksköterska på den cancervårdande kliniken från det att diagnosen ställs.

Syftet är att förbättra informationen och kommunikationen mellan patienten och vården. Kontaktsjuksköterskan är alltid tillgänglig och ser till att det inte blir stopp i behandlingsplanen och att de så kallade ledtiderna hålls korta så att det inte blir onödig väntan för patienten.

Men Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm är enligt vad jag erfar på väg att gå åt rakt motsatt håll genom att inte ge ­dispens från anställningsstoppet så att det går att ersätta den kontaktsjuksköterska på neurokirurgiska kliniken som slutade i oktober.

Att få en hjärntumör är speciellt, då hjärnan har betydelse för så många olika delar av kroppens funktioner. Exempelvis kan en hjärntumör ge symtom så som minnesstörning och försämring av förmågan att ta emot och förstå information.

I Stockholm och på Gotland får cirka 100 personer varje år hjärntumörer av den allvarligaste, och mycket aggressiva, typen högmaligna gliom.

För många patienter uppkommer symtomen hastigt utan föregående varning: frisk i går, svårt sjuk i dag, i en cancerform med dålig prognos. Det är för dessa patienter som

Karolinska universitetssjukhuset inte längre erbjuder en kontaktsjuksköterska på neurokirurgiska kliniken.

Låt inte cancerstrategins goda intentioner och mål stanna i vackra ord i ett PM!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev