Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Karolinska gör sig av med ovärderlig kompetens

Publicerad: 20 april 2012, 08:01

Karolinska sjukhuset gör ett misstag som byter ut verksamhetschefen Mats Holmström, enligt professor Lars-Olaf Cardell.


Förra veckan stod det klart att Karolinska sjukhuset byter ut  verksamhetschefen Mats Holmström, sedan han vägrat ställa upp på öron-,  näs- och halsklinikens sparkrav. Med avsättandet av Mats Holmström  försvinner inte bara en omdömesgill och framgångsrik verksamhetschef,  utan Karolinska mister också ovärderlig kompetens vad gäller skapandet  av Nya Karolinska sjukhuset, NKS, ett center för högspecialiserad vård,  forskning och utveckling.

ÖNH-klinikens ekonomiska problem är av strukturell natur och berör  kärnan i den omvandling som sjukhuset står inför. Högspecialiserad vård  kostar per patient mer än den  enklare  vård som är tänkt att  utlokaliseras till andra aktörer. Klinikbudgetarna måste anpassas  därefter.

ÖNH-kliniken har länge legat i frontlinjen för en  utveckling mot högspecialiserad vård. 70 procent av all  öppenvårdsverksamhet och 50 procent av den så kallade sammadagskirurgin i  Stockholm ligger i dag i privata händer. Detta är en av flera orsaker  till att konsult­baserade schablonmässiga beräkningar av klinikens  besparingsmöjligheter i den av Mats Holmström beskrivna  sammanslagningen, slagit fel och lämnat kliniken med  röda   bokslutsiffror.

Kliniken har under Mats Holmströms ledning  utvecklats mycket väl sett ur ett kommande NKS-perspektiv. Samarbetet  mellan akademi och klinik är en förebild vilket också stadfästs i  nyligen omfattande ERA-utredningen (en genomgång och värdering av all  forskning på Karolinska institutet) där kliniken nådde det högsta  epitetet  Outstanding for the future . Kliniken har nyligen erhållit  rikssjukvårds­status inom cochlear implant-tekniken, blivit en attraktiv  arbetsplats för världskända kirurger som Paolo Macchiarini samt är på  väg att genomföra tanken på att kunskap från alla patienter skall  tillvaratas för forskning och utveckling.

I Mats Holmström har vi  inom akademin haft en framsynt, väl integrerad samarbetspartner och det  är med förundran och sorg som vi nu konstaterar att divisions­ledningen  valt att lägga allt detta åt sidan, ensidigt förebildad av ett  budgetunderskott som närmast är ett förebud om de strukturella  förändringar som hela Karolinska sjukhuset står inför. Såväl  ÖNH-specialiteten i Sverige som Karolinska sjukhuset behöver chefer som  Mats Holmström för att kunna skapa framtidens sjukvård på NKS med  patienten i centrum.

Relaterat material

Chef slutar efter sparkrav

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev