Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Karolinskas ledning är ute på hal is”

Att säga att grundutbildade sjuksköterskor är en del av lösningen på kompetensförsörjningen inom intensivvården kan bara tolkas som ett desperat rop på hjälp, anser Vårdförbundet.

Publicerad: 10 juni 2021, 03:55

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Gunilla George, ordförande, Vårdförbundet Stockholm. Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet.

Foto: Jenny Thörnberg, Dan Lepp


Ämnen i artikeln:

VårdförbundetKarolinska universitetssjukhusetIntensivvård

Karolinska universitetssjukhuset är Stockholmsregionens största sjukhus och med uppdrag att  erbjuda invånarna en högspecialiserad sjukvård i världsklass. Det går inte att förena med det senaste förslaget från ledningen om att i brist på specialistsjuksköterskor bemanna upp intensivvården med grundutbildade sjuksköterskor. En ansvarstagande sjukhusledning borde ta tag i grundorsaken till att sjukhuset har tappat 21 procent av sina specialistutbildade iva-sjuksköterskor på fem år (se Dagens Nyheter 26 april)  i stället för att sänka kompetenskraven. Utflödet av iva-sjuksköterskor måste stoppas.

Redan år 2015 skrev 15 iva-sjuksköterskor ett öppet brev till Karolinskas sjukhusledning och varnade för en ökad brist på iva-sjuksköterskor om inte sjukhuset började värdera den specialistkompetens som fanns. Sedan brevet skrevs har sjukhuset tappat var femte iva-sjuksköterska. Vården är beroende av rätt kompetenser på rätt plats och utvecklingen behöver vändas. 

Läs mer: Läkare: Trängsel på Karolinskas intensivakut hotar patientsäkerheten 

Situationen är nu år 2021 oerhört allvarlig. Ett 30-tal iva-sjuksköterskor har sedan årsskiftet antingen redan slutat eller sagt upp sig och kommer att sluta inom tre månader. Den förlusten av mångårig specialistkompetens har inte Stockholms invånare råd med. Sjukhusledningen måste börja värdera specialistkompetens och den måste backas upp av regionpolitikerna, med Irene Svenonius i spetsen.

Att intensivvården under pandemin har biståtts av hängivna och fantastiska sjuksköterskor utan intensivvårdskompetens har inte inneburit att dessa kunnat ersätta iva-sjuksköterskorna. Att då säga att sjuksköterskor utbildade på grundnivå är en del av lösningen på framtidens kompetensförsörjning inom intensivvården kan bara tolkas som ett desperat rop på hjälp. Någon ersättning av specialistutbildade sjuksköterskor är det inte. Precis som Svensk sjuksköterskeförening och Riksföreningen för anestesi och intensivvård säger är förslaget en kortsiktig lösning som ”riskerar att få förödande konsekvenser för patientsäkerheten, vårdkvaliteten, arbetsmiljön samt den framtida kompetensförsörjningen”.

Vi vet att flera iva-sjuksköterskor inte ens har tillfrågats om varför de säger upp sig eller vad som skulle krävas för att de skulle vilja stanna kvar. Vi ser också  att Karolinska universitetssjukhuset i årets löneöversyn har lagt mer skattepengar på nyexaminerade iva-sjuksköterskor än på erfarna. Vilken signal vill Karolinska skicka med större löneökningar till de iva-sjuksköterskor som examinerades i fjol än till de mer erfarna med högre kompetens? Ingångslönen har släpat efter men det har slutlönerna också. Då går det inte att korrigera enbart i den ena änden. Nu minskar lönespridningen i stället för att öka – helt i strid med intentionerna i vårt löneavtal.

Det råder nationell brist på specialistutbildade sjuksköterskor, vilket är skälet till att regeringen har avsatt särskilda resurser till betald specialistutbildning för sjuksköterskor. Trots detta har Region Stockholm valt att ”låsa in” dem som får en betald specialistutbildning hos sin arbetsgivare i två år. Vårdförbundet har tecknat avtal om akademisk specialisttjänstgöring, AST, med många regioner och Region Stockholm borde sälla sig till dem så snart som möjligt.

Karolinska universitetssjukhuset borde kunna så mycket bättre än det vi ser i dag. Vi oroas över hur Stockholms världsledande sjukhus ska kunna behålla sin position när man år efter år förlorar iva-sjuksköterskor och nu även börjar tumma på kompetenskraven för dem som arbetar med de mest utsatta patienterna.

Gunilla George, ordförande, Vårdförbundet Stockholm

Sineva Ribeiro, ordförande, Vårdförbundet

 

Replik:

”Vi vill locka fler sjuksköterskor att välja iva”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev