måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”KD:s sjukvårdsrea är det verkligt kostsamma”

Att det på kort sikt kostar pengar att ta tillbaka verksamheter som högern reat ut till näringslivet är inte konstigt, skriver Jonas Lindberg (V) i en replik.

Publicerad: 2 december 2022, 04:30

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Jonas Lindberg (V), oppositionsråd i Region Stockholm.


Ämnen i artikeln:

1177

I 16 års tid har de borgerliga partierna lämnat över stora delar av Stockholms sjukvård till privata bolag, vilket fått allvarliga konsekvenser för patienter och personal. När vi nu tar de första stegen i motsatt riktning varnar KD för att det kommer att bli ”kostsamt”. Det är minst sagt magstarkt.

250 sjuksköterskor behöver trollas fram om sjukvårdsrådgivningen tas tillbaka i egen regi, menar Désirée Pethrus (KD). Sanningen är ju att ett annat företag kan få uppdraget om tjänsten upphandlas igen. Det företaget skulle då behöva anställa ny personal. Det är ingen skillnad om regionen skulle ta tillbaka verksamheten i egen regi. Den personal som svarar i telefon när du ringer 1177 får redan i dag i förlängningen sin lön finansierad av skattemedel.

Läs mer: Här är arbetsgivarna som sjuksköterskor gillar bäst 

Att det på kort sikt kostar pengar att ta tillbaka verksamheter som högern reat ut till näringslivet är inte konstigt. Det är ett av de största problemen med högerns privatiseringsiver. Så fort de kommer till makten säljer de ut allt från vårdcentraler till hyresrätter. Att sedan reparera skadorna på vår gemensamma välfärd, som det här leder till på sikt, är oerhört kostsamt och resurskrävande. Ansvaret för det vilar på de partier som stått bakom marknadsexperimentet, inte på oss som vill ta tillbaka kontrollen över välfärden.

Att fortsätta låta företag driva 1177 är den verkligt stora kostnaden i sammanhanget. Vi vet att det leder till sämre kvalitet och att fler skickas till akutmottagningarna. Redan 2018 kunde Svenska Dagbladet avslöja att chefer på Medhelp pressat sjuksköterskor att hålla samtalen korta, eftersom företaget får betalt per samtal. Dessutom blir det väldigt svårt att göra förändringar i verksamheten mellan upphandlingarna. Sjukvårdsrådgivningen behöver vara en integrerad del av sjukvården. Det ger på sikt både lägre kostnader och högre kvalitet.

Även Medhelp tycker att egen regi är en dålig idé. Företagets vd Danny Aerts efterlyser fakta, och tycker att Vänsterpartiet skarvar med sanningen. Han lyfter bland annat så kallade nöjd kund-undersökningar. När sjukvårdsrådgivningen i landets alla regioner undersöktes 2020 fick Stockholm betyget 75 av ”kunderna”, lägst i landet och betydligt lägre än snittet (81). Det är fakta, inte något Vänsterpartiet har hittat på.

Medhelp gör säkerligen sitt bästa för att leverera en bra tjänst till dem som ringer 1177, det förutsätter vi att alla skattefinansierade privata bolag gör. Men de gör också sitt bästa för att skapa ekonomisk vinst för sina aktieägare. Sjukvårdsrådgivningen, med alla de omskrivna och väl dokumenterade problem som driften har lett till de senaste åren, är den verksamhet som tydligast illustrerar den konflikten. Den bör därför också vara en av de första verksamheterna som avprivatiseras, när vi nu tar de inledande stegen mot en region som sätter invånarnas bästa före ideologiska övertygelser.

Jonas Lindberg (V), oppositionsråd Region Stockholm

Följ debatten:

1. ”Ett privatiserat 1177 är ett uppenbart självmål”

2. ”Att ta hem 1177 i egen regi blir kostsamt”

3. ”Beslutet om 1177 måste bygga på korrekta fakta”

4. ”KD:s sjukvårdsrea är det verkligt kostsamma”

5. ”Inget tyder på att 1177 utvecklas bäst i egen regi”

Kommentarer:

Arbetar du i sjukvården och vill kommentera texten utifrån din yrkesroll?

Klicka här! 

Kommentarer publiceras efter granskning.

 

Det här är opinionsmaterial

Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.

Ämnen i artikeln:

1177

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev