Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”KI:s ledning smiter undan sitt ansvar”

Publicerad: 1 februari 2016, 09:21

Michel Silvestri är med dr, lektor vid Karolinska institutet, landstingspolitiker (MP) i Stockholms läns landsting, ledamot av hälso- och sjukvårdsnämnden och ledamot av landstingsstyrelsens forskningsberedning.

Foto: Kawtar Chibli

Att Karolinska institutet nu, i elfte timmen, ”sparkar” Paolo Macchiarini är opportunistiskt och beslutet kommer alldeles för sent, skriver Michel Silvestri.


Ämnen i artikeln:

Paolo MacchiariniKarolinska universitetssjukhusetKarolinska institutet

I mina roller, både som KI-lektor och landstingspolitiker, är det med alltmer växande förvåning och avsky jag följt utvecklingen av Macchiarini-affären. Den utomordentliga tv-dokumentären ”Experimenten” av Bo Lindquist visar på ett plågsamt tydligt sätt att flera viktiga frågor kvarstår att genomlysa och besvara. Det pågår dessutom en polisutredning om grovt vållande till annans död som förhoppningsvis kan bidra med ytterligare viktig information.

Det som komplicerar det hela är hur ansvaret fördelas på Karolinska institutet som statligt universitet och Karolinska universitetssjukhuset som landstingsdrivet sjukhus. I min egenskap av landstingspolitiker ser jag åtskilliga frågor som bör ställas gentemot sjukhus- och landstingsledning men här fokuserar jag på vilket ansvar KI har. Detta med anledning av KI-ledningens agerande de senaste dagarna.

Efter att ha varit anställd vid KI i snart två decennier så måste jag tyvärr konstatera att det är en arbetsplats till stor del präglad av bristande chef- och ledarskap, likaså att trakasserier och repressalier förekommer. Detta har jag också fått bekräftat av KI:s personalavdelning – men med tillägget att det inte finns något att göra åt det(!).

I Macchiarini-affären har vi sett detta bristande ledarskap ända upp på högsta nivå. Seriösa medarbetare har med oro för patientsäkerheten slagit larm och agerat visselblåsare, dock helt utan reaktion och åtgärd från ledningens sida. I stället har dessa medarbetare snarare blivit straffade för sitt civilkurage och utsatts för repressalier. Som KI-anställd blir jag upprörd och menar att detta är helt oacceptabelt!

KI har problem med bristande ledarskap på flera nivåer, och de senaste dagarna har visat att denna smitta finns även i högsta ledningen. De krumbukter som KI:s rektor ägnat sig åt för att släta över och avskriva bevisen för att Macchiarini gjort sig skyldig till oredlighet i forskning har varit både obegripliga och genanta, helt ovärdiga ett medicinskt universitet med Karolinska som varumärke. Det riktigt allvarliga i detta är att KI:s ledning, uppenbart pressad, ägnar sig åt att skylla ifrån sig och skjuta över hela ansvaret på Karolinska universitetssjukhuset (och därmed landstinget). Ansvarsbördan vilar sannolikt på båda instanserna, men det är osmakligt att se hur KI ägnar sig åt ”blame and shame” för att leda bort strålkastarljuset och obehaglig kritik.

I min egenskap av landstingspolitiker ser jag åtskilliga frågor som bör ställas.

Det absolut allvarligaste i detta är att KI:s ledning genom sitt agerande också försöker avleda uppmärksamheten från det faktum att det är de av forskningsfusk befläckade vetenskapliga publikationerna av Macchiarini och till detta lögnaktiga utsagor om lyckade djurförsök som legat till grund för sjukhusets beslut att genomföra de ödesdigra operationerna. Därmed vilar ofrånkomligen ett tungt ansvar på KI och KI:s ledning, och det ansvaret kan varken slätas över eller skyllas på någon annan. Att KI nu i elfte timmen ”sparkar” Macchiarini hjälper inte. Beskedet är opportunistiskt och kommer alldeles för sent.

Som KI-medarbetare är jag djupt besviken på KI:s ledning och har helt tappat förtroendet för densamma. Det enda positiva jag kan se i denna medicinska skandal är att det nu är ofrånkomligt med genomgripande förändringar så att det framtida chef- och ledarskapet på KI kan bli mer kompetent och baserat på en i sanning etisk värdegrund.

Relaterat material

KI:s ledning granskas av oberoende utredning

KI:s rektor: Macchiarini kan inte vara kvar

KI berett att ompröva friandet av Macchiarini

Tv-bolag vill stoppa SVT:s Macchiarini-dokumentär

MICHEL SILVESTRI

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev