Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kjell Asplund måste stämma av lösningar med departementet”

Publicerad: 25 september 2013, 14:07

I förra veckans Dagens Medicin gick Kjell Asplund, som förhandlat för statens räkning, till hårt angrepp mot utbildningsdepartementets agerande kring ALF-medel. Vi publicerar här några reaktioner.


Förhandlingarna om ett nytt ­ALF-avtal mellan staten och sjukvårdshuvudmännen med univer­sitetssjukhus är mycket viktigt och handlar om mer än 2 miljarder kronor per år.

Statens utgångspunkter för förhandlingarna angavs av Jan Björklund i maj 2011 på DN debatt. Viktigt var då dels att säkerställa kvalitet i själva den kliniska forskningen, dels att kvalitet i sjukvården ska vara en avgörande förutsättning för forskning och utbildning.

Det är naturligt och självklart att Kjell Asplund som har biträtt i förhandlingarna för statens räkning måste stämma av lösningar med departementet.

På ett par punkter har vi haft olika uppfattningar. Från departementets sida har vi inte velat
ha en modell där en basdel i tilldelningen av ALF-medel skulle utformas så att den automatiskt medför omfördelning mellan olika landsting där framför allt Göteborg, men också Stockholm och Skåne, skulle förlora betydande belopp.

Från departementet har vi också, i enlighet med vad som angavs i debattartikeln, haft uppfattningen att hög kvalitet i universitets­sjukvården ska ingå i underlaget för att den kliniska forskningen ska få bästa möjliga förutsättningar.

Relaterat material

Förhandlingarna försvårades av en chockartad lydnadskultur

”Bilden av förhandlingarna om ALF är djupt oroande”

”Riv gamla strukturer!”

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev