Debatt
”Kommunal hemsjukvård är en nödvändig reform”
Vi använder varken regionens eller kommunens personal på ett genomtänkt sätt med nuvarande ordning, skriver Samuel Klippfalk (KD) och Désirée Pethrus (KD) i en replik.
Publicerad: 8 maj 2023, 11:00
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.
Samuel Klippfalk och Désirée Pethrus.
Foto: Luca Mara
Louise Madsen från Distriktsläkarföreningen Stockholm menar i en replik på vår debattartikel att överföringen av hemsjukvården till kommunerna skulle innebära problem i form av fortsatt dubbelarbete, på grund av bristande informationsöverföring och inkompatibla journalsystem. Tittar man på Sveriges övriga regioner som genomfört reformen ser bilden inte fullt så dyster ut.
I flera regioner såsom Gävleborg, Jönköpings län och Norrbotten har det gjorts akademiska utvärderingar av de skiften som genomförts, ett antal år efter reformen. I dessa utvärderingar framgår bland annat att samarbetet mellan hemsjukvården och hemtjänsten fungerar bra, att kontinuiteten för hemsjukvårdspatienten är god, att antalet rehabiliterande och aktivitetshöjande insatser har ökat och att patienterna var trygga och nöjda med den vård som erbjöds.
Läs mer: ”Kommunal hemsjukvård skulle splittra vårdteam”
Visst finns det utmaningar. Louise Madsen har rätt i att regioner ser ett förbättringsbehov när det gäller samordning och informationsöverföring. Redan i dag finns utmaningar med olika journalsystem inom vården, även för verksamheter under ledning av samma huvudman. Detta är något som regeringen med civilminister Erik Slottner (KD) i spetsen arbetar för att lösa. Den digitala infrastrukturen inom vården behöver reformeras och det krävs standardiserade digitala kommunikationsmöjligheter mellan olika vårdsystem.
Utmaningarna med personalbristen inom vård och omsorg kommer att vara enorma framöver, framför allt inom äldreomsorgen. Ökningen av antalet invånare som är över 80 år och bristen på personal är en ekvation som inte kommer att gå ihop. Samtidigt lägger vårdcentraler i Stockholms län förmiddagsscheman med personal som bara delegerar läkemedel – kanske inte den uppgift de anställda själva tänkte att de uteslutande skulle arbeta med som färdiga undersköterskor. Vi använder varken regionens eller kommunens personal på ett genomtänkt sätt med nuvarande ordning. Kristdemokraterna understryker fortsatt att överföring av hemsjukvården till kommunalt ansvar är en nödvändig reform för att skapa bättre förutsättningar för effektiv resursanvändning.
Detta är något som alla kommuner och regioner i hela landet – förutom i Stockholms län – verkar ha insett. Finansregionråd Aida Hadzialic (S) har nu chansen att leverera det partiet lovade före valet. Tar hon den chansen, eller blir det ännu ett av Socialdemokraternas svikna löften?
Samuel Klippfalk (KD), oppositionsråd, Solna
Désirée Pethrus (KD), oppositionsregionråd, Region Stockholm
Det här är opinionsmaterial
Åsikterna som uttrycks här står skribenten/skribenterna för.