Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Konstruktiv diskussion om primärvård efterlyses

Publicerad: 4 januari 2013, 15:13

REPLIK Den sjukvårdspolitiska eliten älskar när läkarkåren gör upp i duell, skriver Anders Mansten.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

Lägg ned primärvården, skriver Per-Gunnar Larsson i sin debattartikel. Skälet att primärvårdsläkare saknar tillräcklig kunskap och utbildning för att ta hand om flertalet patientgrupper; om ens någon?

Larsson borde veta, allmänläkare som han är.

Att landets distriktsläkare satte kaffet i vrångstrupen får vi tro. En har svarat; Göran Fälthammar, också han primärvårdsspecialist. Han tycker att primärvården är bäst men har alldeles för små resurser; att bristande sjukvårdskvalitet beror på att alldeles för många sjukhusläkare producerar för lite sjukvård samtidigt som få men skickliga primärvårdsläkare kämpar i slakmotan.

Oddsen för fortsatt konstruktiv debatt är små. Den som kunde handla om fyra decenniers primärvård och om den strukturomvandling av sjukhusvården som konsekvent har gynnat ineffektiva enheter men strypt effektiva.

En debatt som borde handla om hur en politisk-administrativ elit medvetet också har trasat sönder operativa ledningsfunktioner; som har härskat genom att söndra. Till exempel med tillsättning av allt färre läkarutbildade chefer.

Den sjukvårdspolitiska eliten växer och frodas just där Larsson och Fälthammar svingar sina knivar. Man älskar när läkarkåren gör upp i duell: Vem är latast? Odugligast?

Under tiden som svensk sjukvård gradvis utarmas till förmån för politiskt högre prioriterad användning av de skattepengar landstingen och regionerna dräller omkring.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev