Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

tisdag11.05.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

”Köp in hela vårdkedjan för NPF”

Publicerad: 19 december 2019, 06:00

Foto: Thinkstock


Det stämmer att köerna för neuropsykiatriska utredningar av barn och vuxna stadigt växer i landets olika regioner. ”Efterfrågan”, det vill säga att läkare eller psykolog på någon mottagning har bedömt att en patient behöver genomgå en utredning, överstiger vida de offentliga mottagningarnas förmåga att tillhandahålla just detta. Det är ett stort problem att köer uppstår, och i det här fallet årslånga väntetider, för att få kliniskt motiverad vård. För patienten inte minst. Men också för samhället då vi vet att outredda och obehandlade neuropsykiatriska funktionsnedsättningar leder till samsjuklighet såsom ångesttillstånd, depressioner, substansbruk och kriminalitet.

Att sluta köpa in utredningar är alltså varken hjälpsamt för patienten eller samhällsekonomiskt försvarbart.

Som privat företag specialiserat på neuropsykiatri välkomnar vi upphandlingar som innehåller både utredning och farmakologisk och psykologisk behandling. Vi utreder med expertis och spetskompetens som saknas på många offentliga mottagningar, vi följer vårdprogram och har interna riktlinjer med högt ställda kvalitetskrav. Samtidigt är det vår målsättning att inte genomföra onödiga moment under utredningarna. Därför har vi en mycket hög grad av patientnöjdhet. Vi erbjuder evidensbaserade psykologiska behandlingsmetoder för Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF, enligt upphandlade avtal, men den kvalificerade farmakologiska behandling vi erbjuder sker till privat kostnad för patienten.

Genom att en aktör äger hela vårdkedjan, som vi skulle göra om upphandlingar av neuropsykiatriska utredningar även innehöll behandling, skapas en trygghet för patienten. Samtidigt öppnar det, som Lars Jacobsson skriver, för en flexibilitet i bedömning, utredning och vård. Som vi alla vet är antalet individer med ”enbart adhd” inte så många. En majoritet av dem som har diagnosen adhd har också en eller flera andra neuropsykiatriska och psykiatriska tillstånd som man behöver ta hänsyn till och eventuellt också behandla.

Som privat aktör på en offentlig arena tar vi ständigt stora risker. Vi måste leverera det vi lovat i upphandlingarna, annars är det avtalsbrott. Därför måste vi vara goda arbetsgivare så att vi får kvalificerade medarbetare som både gör korrekta bedömningar och har ett gott patientbemötande. Som offentlig psykiatrisk mottagning kan man dock ha milslånga köer till såväl utredning som behandling och ändå finnas kvar år efter år.

Om en offentlig mottagning inte lyckas hålla nere köerna för utredning och behandling av individer med misstänkt NPF är en långsiktig upphandling av hela vårdkedjan det bästa valet. Vi, som privat mottagning med kvalitet, kompletterar offentliga mottagningar där man inte förmår att erbjuda neuropsykiatrisk utredning inom rimlig tid – för patientens bästa. Att även kunna erbjuda såväl farmakologisk som psykologisk behandling av NPF enligt avtal är något vi längtar efter!

Johanna Bargholtz, legitimerad läkare, specialist i psykiatri, medicinskt ledningsansvarig, Cereb AB

Viveca Ernmark, legitimerad psykolog, mottagningschef Stockholm-Uppsala, Cereb AB

Elisabeth Kullenberg, legitimerad läkare, specialist i barn- och ungdomsmedicin, mottagningschef Helsingborg-Malmö, Cereb AB

Gunnar Jacobsson, legitimerad läkare, specialist i psykiatri, grundare och delägare, Cereb AB

JOHANNA BARGHOLTZ, VIVECA ERNMARK, ELISABETH KULLENBERG, GUNNAR JACOBSSON

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev