Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kostforskning borde bedrivas på skattemedel

Publicerad: 7 november 2007, 06:30

REPLIK Det är folket som får betala för forskningen, dels på priset för maten, dels med sin hälsa, skriver Annika Dahlqvist, specialist i allmänmedicin.


Professor Tommy Cederholm skriver i Dagens Medicin nr 43/07 att livsmedelsindustrin är obenägen att bedriva kostforskning.

När livsmedelsindustrin bedriver kostforskning går den självklart ut på att framställa den egna produkten i god dager, så att forskningsresultatet genererar en nettoinkomst till företaget.

Kostnaderna för forskningen tas ut på priserna, likväl som alla andra kostnader.

Det är folket som får betala för forskningen, dels på priset för maten, dels med sin hälsa – om forskningsresultatet inte avspeglar sanningen.

Därför vore det bättre om kostforskning kunde utföras utan producentmedel inblandade.

Livsmedelsindustrins lobbyister borde i själva verket portförbjudas på Livsmedelsverket, och industrins pengar borde inte tillåtas bekosta utbildning, konferenser och utbildningsmaterial för kostetablissemanget.

Kostforskning borde bedrivas på skattemedel. Om man vill se olika kostfaktorers inverkan på hälsan, är det mycket ineffektivt att starta studier på unga och friska. Det kan då ta decennier att se resultatet på deras hälsa i hårda ändpunkter, som sjukdom och död.

Om man däremot gör studier på sjuka människor som diabetiker och hjärtsjuka får man svaret inom månader och få år. Se exempelvis Karlshamnsstudien.

En dietiststudent sade till mig att det var oetiskt att göra koststudier på sjuka människor.

Är det mera etiskt att fortsätta att ge potentiellt sjukdomsframkallande kostråd till sjuka och friska?

Annika Dahlqvist

Läs även: Få vill betala för forskning om livsmedel

Annika Dahlqvist
är specialist i allmän­medicin, Njurunda.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News