Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Kräv kvalitet av vårdentreprenörer

Publicerad: 24 oktober 2007, 05:00

Trots att det är möjligt görs inga bedömningar av kvaliteten på privata specialister, skriver Johan Fischer.


Anestesi är den gren inom medicinen som ställer de största omedelbara krav på patientsäkerhet. Missar kan i värsta fall vara dödande. Svensk förening för anestesi och intensivvård, SFAI, har arbetat fram riktlinjer för anestesigivning - före, under och efter operationen. Bedömning och förbehandling; lokaler och apparatur; personalens kompetens och samarbetsförmåga; metoder och dokumentation och inte minst reglernas tillämpning - allt det går att bedöma och ingår i en enhets förmåga och bestämmer graden av vårdkvalitet.

I dag ges anestesier privat inom allmän kirurgi, odontologi, ortopedi och plastikkirurgi för att nämna några operativa specialiteter. Avtal finns ibland med det offentliga, ibland med försäkringsbolag och inte så sällan betalar patienten allt själv.

Många huvudmän har mycket långa köer till olika ingrepp och man kan anta att fler avtal framdeles kommer att slutas med de privata som kan erbjuda operationer. Men innan någon över huvud taget engageras måste köparen tänka efter vad han vill ha. Inför en upphandling specificeras olika krav, och oftast är de inriktade på kvantitet och ekonomi.

Sjukvården har inga traditioner att bedöma och granska de tjänster som ska köpas. Och adekvata kvalitetskrav kan vara svårt att sätta på pränt.
 Min specialitet, anestesi, är i viss mån ett undantag. Trots att det är möjligt bedöms ändå aldrig en enhets förmåga. Varken sjukvårdshuvudmän eller försäkringsgivare utför i dag minsta bedömning eller kontroll, möjligen frågas om patienterna är nöjda. En enskild vårdsökare har ingen förmåga att själv avgöra en enhets anestesi­kvalitet.

Det måste vara en självklarhet att kräva och kontrollera anestesi-kvalitet inför och under avtal. SFAI:s riktlinjer måste vara tvingande för alla vårdgivare. Men för att klara av offert­bedömning och periodisk kontroll behöver köparna anestesikompetens både ur läkare- och sjuksköterske­synvinkel.

Komplettera dagens avtal med besiktning och kontroller. Ackreditering är endast bra om efterlevandet hela tiden noggrant följs. Socialstyrelsen har ett tillsynsuppdrag och dess resurser bör kraftsamlas till att kontrollera helt privatbetalda enheter. Region, landsting och försäkringsbolag har åtminstone ett anständighetskrav att göra det på sina avtalspartner. I stort kan min beskrivning gälla för och mina krav ställas på alla andra specialiteter.

Johan Fischer

Johan Fischer
 är läkare, ane­stesispecialist, i Nyhamnsläge.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev