Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kunskapen kring sex och cancer måste öka”

Publicerad: 4 oktober 2019, 04:00

Nästan hälften av de unga i Ung cancers undersökning uppger att de inte fått någon information om hur sex, samliv och sexualitet påverkas av diagnos eller behandling.

Alla unga vuxna cancerberörda med oro eller faktiska problem kring sex ska få råd, stöd och information, det skriver Ung cancers generalsekreterare.


Sex och cancer. Två ord som befinner sig långt ifrån varandra i de flestas värld. Men efter ett cancer-besked tvingas de samman. Inte minst när man är ung vuxen. Samtidigt verkar stödet för unga vuxna inom cancervården vara otillräcklig när det kommer till information kring sex och fertilitet. Det visar Ung cancers undersökning De unga bakom cancern som släpptes tidigare i år.

Med ett cancerbesked följer ofta tuffa behandlingar och operationer. Fysiska förändringar som operationsärr, torra slemhinnor och erektionsproblem är vanliga. Lust och intimitet känns främmande när stress och oro hänger som ett svart moln över både den drabbade och dess närstående. Problem som dessa är välkända för oss på Ung cancer men tycks samtidigt inte få något utrymme inom sjukvården. I vår undersökning uppger nästan hälften att de inte fått någon information om hur sex, samliv och sexualitet påverkas av diagnos eller behandling.

Det verkar som att det fortfarande finns ett tabu och en kunskapslucka kring frågor som rör sex och samliv inom cancervården, som riskerar att leda till livsavgörande konsekvenser för unga vuxna som står i början av livet. Unga vuxna cancerdrabbade faller mellan stolarna och det är dags att cancerns unga röster hörs och tas på allvar.

”Sexuell intimitet och närhet är något som även cancerdrabbade behöver, och jag vägrar acceptera en särställning där våra problem inte syns och där våra behov inte tillgodoses.” Det skriver Isak Eliasson, drabbad medlem i Ung cancer.

Ung cancer kräver att alla unga vuxna cancerberörda med oro eller faktiska problem kring sex ska få råd, stöd och information. Specialister, såsom sexologer och sjuksköterskor med specialinriktning ska finnas knutna till cancersjukvården. Kunskapen kring sexualitets- och fertilitetsfrågor måste öka och strukturerade samtal mellan vårdpersonal, patienter och eventuella partners ska genomföras.

Tills det sker en förändring inom vården har Ung cancer tillsammans med sexologerna Hanna Byström och Else-Marie Rasmusson samlat olika frågor och funderingar som unga vuxna cancerberörda har kring sex, lust och sexualitet. Frågor och svar sammanställs och tillgängliggörs för vårdpersonal och patienter i syfte att stimulera samtal dem emellan – ett samtalsunderlag om sex och cancer.

EMMA TONNES

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev