fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Kunskaperna om nya vaccin bör spridas”

Publicerad: 19 oktober 2016, 05:00

Foto: Thinkstock

Vi måste följa WHO:s strategi med målet att eliminera virushepatit som ett folkhälsoproblem, skriver barnläkaren Tomas Sveger.

Ämnen i artikeln:

HepatitVaccinHpv-vaccinFolkhälsomyndigheten

För tio år sedan godkändes ett efter­längtat vaccin mot meningokockinfektion (epidemisk hjärnhinnneinflammation), den allvarligaste infektionen som kan drabba barn och ungdomar. Vår förhoppning var då att vi skulle följa USA och omedelbart införa vaccinationen i det svenska vaccinationsschemat.

Många akut- och infektionsläkare bär på sorgliga och hemska upplevelser. Detta hände under mitt första vikariat som barnläkare i Växjö:

Då jag just gått på mitt jourpass ringde akut­sköterskan och bad mig komma omedelbart till infektionsmottagningen. En 16-årig orienteringsflicka hade varit ute och tränat och i duschen upptäckt stora blödningar i huden på benen. Föräldrarna åkte omedelbart med henne till sjukhuset. Hon hade ingen feber, inga tecken på hjärnhinneinflammation men var trött och blek. Jag kände igen sjukdomsbilden från min utbildning och några minuter senare fick hon antibiotika mot invasiv meningokocksjukdom. Under natten blev hon allt sämre, blödde och gick i chock. Hon dog 17 timmar efter inkomsten.

Detta insjuknande är ganska ovanligt med en dödlighet på 30–60 procent. Vanligare är hjärnhinne­inflammation, blodförgiftning, ibland blodpropp i små kärl med en dödlighet på 5 procent men en skrämmande stor risk för skador såsom allvarliga neurologiska, fysiska och psykiatriska handikapp. Depression, dålig livskvalitet och skolsvårigheter är också vanliga.

Meningokocksjukdomen drabbar årligen 1 på 100 000–200 000 invånare. Ungdomar, yngre vuxna och spädbarn har högst risk. Den kan också uppträda i större utbrott, till exempel scoutlägret i Japan 2015 där 30 000 ungdomar samlades, varav 2 000 från Sverige. Åtta insjuknade i meningokocksjukdom, två av dem svenskar.

Det vaccin som används skyddar mot fyra av fem stammar. Detta innebär att om vi följer det amerikanska schemat och vaccinerar ungdomar i 11–12-årsåldern, med ytterligare en dos i 18–19-års­åldern, kan tre av fyra meningokockfall i åldern 11 till cirka 30 år förebyggas. Bärarskapet reduceras också vilket innebär minskad risk för smitta i alla åldersgrupper.

Allmän vaccination är ytterst ange­lägen.

Hepatit B-vaccination är viktigt, friska bärare av viruset är vanliga i Sverige och resten av världen. En del regioner har tröttnat på att vänta och själva startat vaccination under senaste åren. Allmän vaccination är ytterst angelägen.

Den globala bördan av hepatitvirus är stor och har ökat under de senaste 20 åren. Samtidigt finns det effektiva vaccin mot A- och B-hepatit som inte ingår i vaccinationsschemat i Sverige.

Mellan 1990 och 2013 har dödsfallen i virus­hepatit ökat från cirka 900 000 till 1,5 miljoner globalt. 90 procent är orsakade av B- och C-hepatitvirus. Hepatit orsakar fler dödsfall än hiv, tuberkulos och malaria. Antalet aktiva levnadsår som går förlorade har ökat från cirka 32 till 43 miljoner. Virushepatit är en av de vanligaste dödsorsakerna i världen och våra ung­domar och vuxna rör sig i denna miljö. Till skillnad från de flesta smittsamma sjukdomar ökar virus­hepatit globalt.

Vi måste följa WHO:s strategi med målet att eliminera virushepatit som ett folkhälsoproblem och omedelbart bidra till att förbättra möjligheterna att förebygga hepatit genom hepatit B-vaccination av barn och ungdomar.

Vi kan inte fortsätta att hålla kunskaperna om nya vaccin inom en inre krets. Informationen måste nå ut till barn- och ungdomsfamiljer så att de kan bestämma om de önskar vaccinera sina barn under de år som det nu tar för vaccinansvariga och myndigheter att nå fram till beslut. Under denna tid bör vaccinen omfattas av högkostnadsskyddet. Detta gäller också rotavirusvaccin för att förebygga diarré och i viss mån coeliaci (glutenintolerans) och humant papillomvirus-vaccin till både flickor och pojkar för att förebygga cancer i slidan, livmoderhalsen, penis, halsens mellersta del och ändtarmen.

”If you’re not recommending the HPV vaccine to both girls and boys, you are not doing your job as a doctor.” (Dr Joel Palefsky, University of California, San Francisco).

Referenser

■ Dwilow R, Fanella S. Invasive meningokockal disease in the 21st century – An update for the clinician. Curr Neurol Neurosci Rep 2015;15:2-9.
■ Folkhälsomyndigheten. Meningokockinfektion – invasiv. Statistik 2016.
■ Stanway JD, Flaxman AD, Naghavi M et al. The global burden of viral hepatitis from 1990 to 2013: findings from the Global Burden of Disease Study 2013. Lancet 2016;388:1081-88.

TOMAS SVEGER

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev