tisdag31 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Lägg prestigen åt sidan och rädda Stockholms förlossningsvård”

Publicerad: 18 maj 2016, 05:00

För personalen vid BB Sophia: Gudrun Abascal, barnmorska, och Evette Sako, överläkare, obstetrik.

Foto: Bildbyrån

Lägg ner jakten på en syndabock. Nu handlar det om att skapa en fungerande förlossningsvård, skriver Gudrun Abascal och Evette Sako på BB Sophia.

Ämnen i artikeln:

BB SophiaStockholms läns landstingFörlossningsvård

Praktikertjänst som driver BB Sophia har sagt upp avtalet med Stockholms läns landsting. Ekonomin går inte ihop.

Ersättningsnivåerna som bygger på 2008 års kostnadsnivå är en orsak. Landstinget vill inte betala mer. Hur skulle det se ut om landstinget betalade mer bara för att BB Sophia inte får siffrorna att gå ihop? Men när lades ett landstingsdrivet sjukhus ner för att det gick med förlust?

Nedläggningen kommer i en tid då pro­gnoserna visar på en ökning av födslar i länet. Utöver BB Sophia har Södra BB stängt och Karolinska Solna ska stängas för att flytta till Nya Karolinska, med en lägre kapacitet. På S:t Göran planerar landstinget en ny förlossningsklinik, utbyggd tidigast 2020. Men där finns ännu inget avtal om vem som ska driva verksamheten.

BB Sophia startade när förlossningsvården gick på knä. Klinikerna var överfulla, med barnmorskebrist. Mammor fick föda på andra kliniker än de planerat.

Nu lovar landstinget att öka kapaciteten med 2 925 förlossningar. Men det räcker inte. Det måste finnas barnmorskor, barnsjuksköterskor, undersköterskor, läkare och neonatalvård också. Sammanlagt ska 170 personer rekryteras.

BB Sophias personal är ju tillgänglig? Ja, men de flesta har en uppsägningstid på tre månader. De kan för en gångs skull få ett riktigt sommarlov. De vet hur det var att arbeta i kaoset tidigare. De har alltid ställt upp, jobbat utan raster, sprungit mellan förlossningsrummen med ansvar för flera födande mammor samtidigt, blivit inringda på lediga dagar, fått avbryta semestrar. I tio, tjugo, trettio, en del i fyrtio år. Det är inte de som ska rädda ett dåligt beslut.

Ansvariga, ta ett varv till! Det har alla att vinna på.

På sommaren är dessutom personalsituationen som mest ansträngd. Frågan är om befintlig personal vid förlossningsklinikerna kommer att få semester i sommar? Många från Södra BB och BB Sophia kommer att gå till tjänster utanför Stockholms läns landsting, och utanför förlossningsvården.

Neonatalvården i Stockholm har begränsad kapacitet. Också här har BB Sophia varit välkommet. I brist på neonatalplatser körs barn i ambulans mellan sjukhusen. Under sin tid har BB Sophias neonatalavdelning tagit emot 360 barn från andra sjukhus. Vart ska de nu ta vägen?

Debatten mellan politiker har mest handlat om vårdvalet. Om kvinnans rätt att välja.

I dag föder nio av tio kvinnor där de listat sig. Redan innan BB Sophia stängt har hänvisningarna börjat öka. Många kommer också att hänvisas utanför länet. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala är personalen orolig för en ökad belastning då BB Sophia stängt.

I debatten skylls på att avtalet aldrig skulle kommit till, på att BB Sophia inte ligger vid ett akutsjukhus, andra skyller på vårdvalet, på Praktikertjänst, på ledningen för BB Sophia, på avtalets ekonomiska villkor, på dyra lokaler, på dyra hyrläkare … Här finns ingen enkel förklaring. Men om något ska läggas ner är det jakten på en syndabock. Nu handlar det om en fungerande förlossningsvård.

Inga nya mammor skrivs in på BB Sophia. Och snart rullar sängar, kuvöser och medicinsk utrustning ut ur nybyggda lokaler och personalen packar ner verksamheten i kartonger. Det kan verka kaotiskt och vansinnigt att vända i elfte timmen, men det är inget mot kaoset i år framöver. Vid en nedläggning är det mammorna som får betala. Lägg prestigen åt sidan och rädda förlossningsvården i regionen. Dra i nöd­bromsen! Ansvariga, ta ett varv till! Det har alla att vinna på. Se till att BB Sophia får vara kvar åtminstone tills S:t Görans förlossningsklinik öppnar om några år.

Antal födslar 2015 (2014)       Danderyds sjukhus  5 954 (6 106)   BB Stockholm  3 610 (3 373)   Karolinska Huddinge 4 289 (4 578)   Karolinska Solna 3 642 (3 810)   Södertälje sjukhus  1 553 (1 565)   Södersjukhuset (inkl Södra BB)  7 042 (7 294)   BB Sophia 3 240 (2 582)

GUDRUN ABASCAL OCH EVETTE SAKO

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev