Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

torsdag22.04.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Debatt

Lägg undan privatiseringsintressena

Publicerad: 2 april 2008, 05:15

Eventuella vinster av en omreglerad apoteksmarknad kommer inte att gynna skattebetalarna utan hamna i fickorna hos stora kedjor, skriver sju socialdemokratiska landstingspolitiker.


Kritiken mot omregleringen av apoteksmarknaden växer i styrka och bredd. Nu senast var det Sveriges farmacevtförbund som menar att utredaren Lars Rejes förslag kommer att leda till ett oligopol där bara stora och redan etablerade kedjor kan klara av att äga och prisförhandla.

Effekterna i Norge borde vara ett avskräckande exempel där avregleringen har lett till högre priser, sämre kontroll och till att tre stora internationella kedjor har delat upp marknaden mellan sig.

Sveriges kommuner och landsting, SKL, har också uttryckt starka invändningar genom ett så kallat särskilt yttrande till utredningen. Framför allt kritiseras den föreslagna prissättningsmodellen. Utredaren föreslår att det ska vara apoteken som ska förhandla om inköpspriserna, trots att det är landstingen/regionerna som har betalningsansvaret tillsammans med staten.

Givetvis borde det vara sjukvårdshuvudmännen som gavs förhandlingsrätt och hade insyn och inflytande över processen. Det är ju sjukvårdshuvudmännen som har den verkliga förhandlingspositionen som medicinsk utskrivare och betalningsansvarig.

Förslaget innebär i praktiken att samhället lämnar walkover när det gäller ambitionen att pressa priserna. Eventuella vinster kommer inte att komma skattebetalarna till del utan hamna i fickorna på kedjor som köper in läkemedel till hela Europa. Så medan övriga Europa tittar avundsjukt på Sveriges nuvarande sätt att prissätta läkemedel så vill den borgerliga regeringen slopa den modellen, vilket är helt obegripligt!

SKL pekar även på det orimliga i att privata ägare av vårdinrättningar (exempelvis Capio och Sophiahemmet) ska få driva apotek, men inte landstingen/regionerna. Privata vårdgivare ska kunna dra nytta av samordningsvinster medan landstingen ska vara förhindrade att göra detta. Det är inte konkurrensneutralt.

Sveriges Kommuner och Landsting riktar också kritik mot att utredaren inte har klarlagt konsekvenserna för patienter eller för landstingens del.

Vilka blir exempelvis kostnadseffekterna för landstingen och hur säkras tillgängligheten och servicenivån i hela landet? Hur påverkas patienterna, deras säkerhet och den oberoende rådgivning som apoteken ger?

Vi tycker att nuvarande reglering av apoteksmarknaden i huvudsak är bra, vilket även Apotekets kunder, det vill säga svenska folket, tycker enligt undersökningar.

Visst borde enklare receptfria läkemedel som nässpray och nikotinplåster kunna säljas i den vanliga detaljhandeln. Men en sådan mindre avreglering är möjlig utan att slopa hela det sammanhållna apotekssystemet.

Vi uppmanar socialminister Göran Hägglund (kd) att lägga de kortsiktiga privatiseringsintressena åt sidan och i stället låta den framtida politiken för läkemedelsförsörjningen präglas av säkerhet, god tillgänglighet och kostnadseffektivitet.

Anders Henriksson (s)
 landstingsråd i Landstinget i Kalmar län

Dag Larsson (s)
 landstingsråd i Stockholms läns landsting

Ewa Söderberg (s)
 landstingsråd i Landstinget Västernorrland

Ingrid Lennerwald (s)
 region­råd i Region Skåne

Kerstin Brunnström (s)
 ledamot i regionstyrelsen, Västra Götalands­regionen,

Jan-Åke Simonsson (s)
 ledamot i regionstyrelsen, Västra Götalandsregionen

Ulric Andersson (s)
 landstingsråd i Landstinget i Värmland.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev