Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkare ställer både diagnos och ser hela människan”

Publicerad: 2 oktober 2017, 09:00

Heidi Stensmyren, ordförande Sveriges läkarförbund

Foto: Rickard L Eriksson

Vi behöver en reform med fast läkarkontakt och listning på läkare, skriver Läkarförbundet i en debattartikel.


Ämnen i artikeln:

Annika StrandhällLäkarförbundetHeidi Stensmyren

I förra veckan höll socialminister Annika Strandhäll (S) tal på den nationella primärvårdskonferensen. Vi välkomnar hennes fokus på primärvård, allmänläkare och multiprofessionella team, men vi vill gärna lyfta några missuppfattningar som tycks vara på väg att cementeras.

Annika Strandhäll lyfter i sitt tal en stor studie publicerad i Lancet där Sverige rankas som fyra av 195 undersökta länder. Det man tittade på var överlevnad vid 32 olika medicinska diagnoser. Studien visar att svensk sjukvård håller världsklass.

Därefter lyfter ministern den andra bilden som vi är så vana vid: kris i vården, överbeläggningar, vårdköer, problem vid rekrytering, underbemanning och dålig arbetsmiljö för vårdpersonal med ökande sjukskrivning som följd.

Vi är helt med på att båda bilderna lever sida vid sida. Men sen kommer något som känns som en missuppfattning som är på väg att cementeras, nämligen att det skulle finnas en motsättning mellan att ställa diagnos och att se hela individen.

Läkare har i alla tider sett hela människan. Vi kan ta de gamla provinsialläkarna som exempel. Flera av dem följde inte bara en person utan en hel familj eller till och med en släkt genom livets alla skeden. I själva verket är det en förutsättning för att ställa rätt diagnos och att ge rätt vård att läkare ser hela individen och lyssnar på patienten. För att underlätta detta behöver vi en reform med fast läkarkontakt och listning på läkare.

Om vi ska kunna göra rätt förändringar i svensk hälso- och sjukvård framöver är det viktigt att vi sätter fingret på det som är problemen och hur vi sen tillsammans kan lösa dem.

■ Vi behöver en god och säker arbetsmiljö för läkare med möjlighet till ständig fortbildning.
■ Vi behöver en nationell primärvårdsreform.
■ Vi behöver införa fast läkarkontakt så att patienten slipper träffa 16 olika läkare och berätta sin historia om och om igen.
■ En läkare ska ha det övergripande ansvaret för patienten.
■ Fast läkarkontakt är mest viktigt för multisjuka äldre och människor med en eller flera kroniska sjukdomar.
■ Vi behöver multiprofessionella team i primärvården och ett förebyggande hälsoarbete.
■ Sverige har lägst antal vårdplatser per capita i EU. Vi behöver fler vårdplatser på vissa håll för att de mest sjuka ska få vård. Andra ska få hjälp i primärvården.

Vi är helt överens med Annika Strandhäll om att vi måste kunna hålla flera tankar i huvudet samtidigt. Det vill säga: Läkare kan både ställa diagnos och se hela människan. Låt oss tillsammans arbeta både för en nationell primärvårdsreform med fast läkarkontakt och multiprofessionella team och fler vårdplatser på sjukhus på vissa håll.

Både och – inte antingen eller.

Relaterat material

21: Annika Strandhäll – Socialminister novum om vårdens status  –  Vårdmaktpodden

HEIDI STENSMYREN

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev