Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkare tjuvhåller på bältrosvaccin”

Publicerad: 4 oktober 2013, 05:00

Nu får det vara slut på rundgången kring bältrosvaccin, tycker den pensionerade barnmorskan Eva Bergström.


Sedan någon månad kan man nu, om man är 50 år eller äldre, få bältrosvaccin på sitt högkostnadsskydd för läkemedel. Vaccinet har i många år använts i bland annat USA och Kanada, med mycket goda erfarenheter. Rekommendationen där är att alla över 50 år bör låta vaccinera sig.

Här i Sverige kan det vara nog så svårt. Jag misstänker att man inte vill ha den extra kostnaden i sin budget. Har för egen del gjort flera försök, dels på den vårdcentral där jag är listad och också på vårt sjukhus vaccinationsmottagning.

De privata vaccinationsmottagningarna i området hänvisar till min vårdcentral, där de menar att min läkare ska göra en helhetsbedömning av min hälsa inför vaccinationen.

Nu får det vara slut på denna rund­gång! I var och varannan tidning kan man numera läsa om att detta vaccin finns tillgängligt och det rekommenderas också av infektionsläkare. Jag önskar få detta dilemma belyst, dels medicinskt, dels hälsoekonomiskt. Finns det speciella grupper som bör ha extra vinning av vaccinet, till exempel de med autoimmuna sjukdomar?

Ja, frågorna är många och svar efterlyses.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News