Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkarna bör se och lära av sjuksköterskornas lönekamp”

Publicerad: 23 maj 2014, 04:30

Jag hoppas att i alla fall mina kursare och blivande kollegor är med på tåget för att höja underläkarlönerna, skriver Linn Österlund, läkarkandidat.


Inför sommaren blev min kursare erbjuden sommarjobb som underläkare på ett sjukhus i Stockholm och fick veta att lönen var satt till 21 500 kr/mån, icke förhandlingsbart. Själv förhandlade jag upp min lön till 22 000 kr/mån. Som undersköterska i Uppsala. Detta illustrerar ganska väl hur dagens underläkarlöner de facto ser ut.

Jag vill redan nu vara noga med att poängtera att detta debattinlägg inte syftar till att sänka någon annan yrkesgrupp, utan till att höja den som jag snart själv kommer att tillhöra. Läkare är den grupp inom vården som sedan år 2000 har haft den sämsta löneutvecklingen. (Löneutvecklingen åren 2000–2012 var för barnmorskor 50 procent, specialistsjuksköterskor 49, tandläkare 48, psykologer 43 och läkare 39 procent.)

Lönestatistiken för 2013 visar att medellönen för en vikarierande underläkare efter examen ligger på 30 400 kronor och för AT- läkare på 30 142 kronor.

Jag har noga funderat över faktorer som bidrar till vilken lön en människas arbete är värt. I dessa faktorer har jag bland annat vägt in att läkarutbildningen är den längsta och en av de mest krävande akademiska utbildningarna som finns i Sverige.

Lägg därefter till det stora ansvar som läkare har i sin yrkesutövning, samt vilka enorma krav som ställs på medicinskt kunnande, intellektuellt och analytiskt tänkande, kombinerat med att vara en yrkesperson som ska besitta hög social och empatisk kompetens för att kunna interagera med patienterna på bästa sätt.

Mot bakgrund av detta borde nedanstående riktlinjer vad gäller löner förefalla mer rimliga. Givetvis så ska individuell löneförhandling tillämpas, men förhoppningsvis med följande siffror som riktlinjer:

■ Underläkare med examen: 30 000–35 000 kr/mån.
■ AT-läkare: 35 000–40 000 kr/mån.

Det finns ett flertal sjukhus, till exempel Ludvika lasarett, Mora lasarett och Avesta lasarett, som redan nu ger sina AT-läkare ingångslöner på 32 000 kr/mån så jag är övertygad om att fler sjukhus skulle kunna närma sig dessa lönenivåer om underläkarna ställde ordentliga krav i sina löneförhandlingar.

Men för att åstadkomma detta krävs det att underläkarna är enade och har samma mål, nämligen att få upp ingångslönerna för underläkare och sedan säkerställa att det föreligger en rimlig löneutveckling.

Det som fordras är att yrkeskåren, inklusive Läkarförbundet, är på samma våglängd och att alla kommer att göra sitt yttersta för att få upp lönerna. Jag hoppas i alla fall att jag har mina kursare och blivande kollegor med på lönetåget.

Sjuksköterskekåren tog ett djärvt beslut. Att på enad och bred front helt enkelt kräva högre lön för sitt värdefulla arbete. Nu bör läkarkåren i allmänhet, och underläkarna i synnerhet, se och lära av sjuksköterskorna och göra detsamma!

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev