Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkarstudenter borde få hantera läkemedel i slutenvården”

Publicerad: 27 april 2017, 05:00

Kajsa Dovstad (L), ledamot regionfullmäktige Uppsala och läkarstudent

Det är absurt att jag, efter fyra år på läkarprogrammet, inte får administrera så mycket som en värktablett i svensk slutenvård, skriver läkarstudenten Kajsa Dovstad i ett debattinlägg.


Ämnen i artikeln:

SocialstyrelsenVårdkrisenSlutenvård

I en debattartikel på dagensmedicin.se skriver Ami Hommel och Mia Ahlberg, ordförande för Svensk sjuksköterskeförening respektive Svenska barnmorskeförbundet, att hantering av läkemedel ska vara förbehållet sjuksköterskor eftersom de har “goda kunskaper i farmakologi och fysiologi”. Det finns emellertid en grupp som har goda kunskaper i farmakologi och fysiologi - kanske till och med bättre kunskaper än sjuksköterskor - som i dag inte får bidra i sjukvården: Läkarstudenter.

Hommel och Ahlberg är kritiska mot Socialstyrelsens nya riktlinjer för hantering av läkemedel i slutenvården som innebär att iordningsställande, administrering och överlämnande av läkemedel ska få ske av “någon annan” än legitimerade sjuksköterskor. De är också kritiska mot att läkare får rätt att delegera läkemedelshantering.

Under mina fyra år på läkarprogrammet har jag förvärvat en del kunskaper, ändå får jag inte administrera så mycket som en värktablett i svensk slutenvård. Det är en absurd situation. Jag kan vara på en praktikplats som läkarstudent och föreslå ordinationer av läkemedel men om jag sen sommarjobbar på samma avdelning får jag inte administrera läkemedlen som jag själv har ordinerat.

Den sjuksköterskebrist som leder till platsbrist är inte särskilt patientsäker.

Hommel och Ahlberg har rätt i att Socialstyrelsens nya riktlinjer hotar att urholka patientsäkerheten om outbildad personal hanterar läkemedel. Snart är det sommar och vi är många läkarstudenter som vill avlasta stressade sjuksköterskor. Räknar Svensk sjuksköterskeförening och Svenska barnmorskeförbundet oss som “outbildad personal” trots flera års medicinsk utbildning på universitet?

Tyvärr verkar sjuksköterskeprofessionens motstånd mot att någon annan kan hantera läkemedel i slutenvården handla mer om att värna om sin egen profession än patienterna. Den sjuksköterskebrist som leder till platsbrist är inte särskilt patientsäker. Svensk sjuksköterskeförening och Svenska barnmorskeförbundet borde vara angelägna om att stödja förslag som kan avlasta sjuksköterskor.

Att döma av sjuksköterskors reaktion på Socialstyrelsens förslag kommer delegering till andra personalkategorier inte att ske om inte läkare får möjlighet att delegera. Vi som har läst några år på läkarprogrammet borde få bättre möjlighet att avlasta vården om somrarna. Vår kompetens behövs för att patienter ska få en bra vård i semestertider.

Relaterat material

”Ny läkemedelsföreskrift hotar patientsäkerheten i slutenvården”

KAJSA DOVSTAD

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev