Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkarstudenter utnyttjas av staten”

Publicerad: 21 december 2011, 14:28

Svenska sjukhus stänger ute oss svenska läkarstudenter som läser utomlands, skriver Martin Ahlström.


Inte nog med att svenska staten iskallt räknar med att svenska läkarstudenter som läser medicin vid utländska universitet efter sex års studier ska komma tillbaka till Sverige och lösa läkarbristen, staten räknar dessutom med att vi ska bekosta utbildningen själva.

I flera år har svenska politiker ignorerat frågan om läkarbristen och det svenska läkarprogrammet har inte mött de växande kraven från det svenska välfärdssamhället. Det hela har nu mynnat ut i en panikartad åtgärd i form av en allt för snabb och kraftig expansion av det svenska läkarprogrammet, att svenska sjukhus köper in tjänster av bemanningsföretag samt rekryterar utländska läkare som inte talar svenska. Den svenska folkhälsan är på väg att bli sjuk!

Samtidigt som detta händer i Sverige har nästan 3 000 svenska ungdomar sökt sig utomlands för att utbilda sig till sitt drömyrke.

Hur välkomnas då vi svenska läkarstudenter som pluggar utomlands?

Inte alls.

Svenska sjukhus stänger ute oss svenska läkarstudenter som läser utomlands. Vi får inte vikariera som underläkare och det är nästan omöjligt att få praktisera i Sverige under sommaren, något som de flesta utländska universitet kräver, till skillnad från den svenska utbildningen. Vissa studenter utomlands saknar helt eller delvis försäkringar och ekonomisk trygghet samtidigt som de otillräckliga studielånen äts upp av dyra terminsavgifter. Listan kan göras lång med orättvisor som drabbar oss som har valt att läsa utomlands. Trots detta gör vi det, för att detta är vårt kall och för att vi är villiga att offra tryggheten hemma för vårt drömyrke.

I stället för att ta till panikåtgärder, se till att stödja oss studenter som läser utomlands! Gör det genom att bereda praktik­platser åt oss i Sverige, låt oss vikariera som underläkare på samma villkor som studenter i Sverige och låt oss känna oss välkomna hem efter sex års utanförskap. Ni betalar inte vår utbildning, det gör vi själva. Det minsta man kan begära är att ni hälsar oss välkomna hem.

Martin Ahlström

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev