Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkemedelsförmånen lämnar rökarna i sticket”

Publicerad: 13 juni 2016, 05:00

Foto: Thinkstock

Problemet som jag ständigt möter, i min dagliga verksamhet med rökavvänjning, är jag helt maktlös inför, skriver sjuksköterskan Sanne Wärjerstam.


Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Patienten framför mig sitter med sänkt huvud och vaggar lätt med kroppen fram och tillbaka. Hon fingrar nervöst på en burk med nikotintabletter, som jag nyss informerat om. Jag undrar om hon förstår vad jag har sagt? Jag söker frenetiskt efter all min pedagogiska erfarenhet – under mina 30 år som tobaksarbetare (det är så jag skämtsamt brukar kalla mitt yrke).

Kvinnan tittar upp och säger: ”Ja, syster, det är säkert bra medicin, men det går inte – jag kan inte, jag kan inte”.

Under många år har jag behandlat rökberoende personer i Sverige, och även i Danmark. Trots den välkända danska inställningen till rökning, slutade många röka när de fick professionell hjälp och fria nikotinmedel.

Nikotinmedel är ett synnerligen effektivt läkemedel för att sluta röka. Det är vetenskapligt visat att mellan 50–70 procent fler lyckas sluta röka om nikotinmedel används, oavsett beredningsform. En studie i Malmö på 400 tobaksberoende patienter under år 2016, visade att risken för att avbryta behandlingen av rökavvänjning var drygt 30 procent mindre med medicinska avvänjningsmedel.

Men vad är då problemet – nikotin­medel säljs ju fritt i handeln? Ja, men många uppger att de inte vill riskera ett köp med så osäkert utfall.

De flesta som röker i Sverige i dag tillhör en socioekonomiskt utsatt grupp där sjukdomar, sjukskrivningar och dålig ekonomi är vanligt förekommande. För dessa personer är inköp av nikotin­medel ett ekonomiskt risktagande. Kommer det att fungera, tänk om det inte gör det! Då står man med sin tomma plånbok och har inte pengar till att köpa cigaretter. Det tryggaste och lättaste valet blir naturligtvis att skjuta upp beslutet om rökstopp.

De flesta som röker i Sverige i dag tillhör en socioekonomiskt utsatt grupp.

Beslutet kanske inte aktua­liseras förrän på HIA eller då man får en allvarlig rökrelaterad dia­gnos.

Kvinnan framför mig uppger att hon har fått cancer, för andra gången, och nu är det illa. Troliga metastaser i lungor och behandling med strålning ska snart påbörjas. Dottern hade leukemi och mannen hade fått en traktor över sig och knäckt ryggen. Deras ekonomi var i spillror.

Kvinnans läkare hade informerat om rökningens påverkan på resultatet av strålbehandlingen och nu sitter hon framför mig och äntligen förstår jag vad som är problemet! Ett problem jag ständigt möter i min dagliga verksamhet med rökavvänjning och som jag är helt maktlös inför.

Nikotinmedel, det dokumenterat effektiva verktyget för rök­avvänjning, kan inte användas då det inte ingår i läkemedels­förmånen!

SANNE WÄRJERSTAM

Ämnen i artikeln:

Lungcancer

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev