Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Läkemedelsgenomgång skulle kräva journalinsyn”

Publicerad: 19 april 2016, 05:47

Kristina Fritjofsson, ordförande Sveriges Farmaceuter.

Om apoteks­farma­ceuter i framtiden ska ta ett större ansvar måste lagen tillåta att information delas mellan vård och apotek, skriver Sveriges Farmaceuter.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Sveriges Farmaceuter driver, på uppdrag av våra apoteksfarmaceuter, att yrkesrollen på apotek utvecklas till gagn för patienterna. Det kan exempelvis ske genom kvalificerade, samhällsfinansierade farmaceutiska tjänster, något som redan i dag sker i våra grannländer.

Potentialen hos apotekarna och receptarierna på apoteken är stor och behovet hos patienterna enormt. Frågan är högst aktuell och på agendan i den nya apoteksutredningen. Vidareutbildning för dem som ska utföra de nya upp­gifterna, certifiering och ett nära samarbete med andra vårdprofessioner – inte minst förskrivarna – är oerhört centralt längs vägen.

Att, som Robert Svanström och Faraidoun Moradi föreslår i sitt debattinlägget på Dagens Apotek, ge apoteksfarmaceuter möjlighet att ta initiativ till en läkemedels­genomgång tror vi dock är fel väg.

Omfattande, systematiska läkemedelsgenomgångar är ofta komplexa och tidskrävande insatser som i dag utförs inom sjukvården. Ofta görs de av kliniska apotekare inom ramen för tvärprofessionella samarbeten, där apotekaren framför förslag till ansvarig förskrivare. Vi anser att dessa fördjupade interventioner precis som i dag bör genomföras i vården med tillgång till journaldata och närhet till förskrivarna.

Vi tycker att det är viktigt att särskilja mellan läke­medels­genom­gång och läkemedels­samtal/rådgivning. Apoteken är i dag absolut en viktig arena för kvalificerad rådgivning om läkemedel och läkemedelssamtal. Men om apoteks­farma­ceuter i framtiden ska ta ett större ansvar för fördjupade läkemedelsgenomgångar måste, bland annat, lagen tillåta att information delas mellan vård och apotek.

Relaterat material

”Gör läkemedelsgenomgångar till en rättighet”

KRISTINA FRITJOFSSON

Ämnen i artikeln:

Sveriges Farmaceuter

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev