Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

"Läkemedelsstopp ett obegripligt svek"

Publicerad: 27 maj 2009, 09:29

DEBATT: Sedan ett drygt halvår är det i princip omöjligt för vuxna som diagnostiseras med adhd i Västra Götalandsregionen att få medicinering. Detta bryter mot Socialstyrelsens rekommendationer och är ett svek mot patienterna, skriver Henrik Ragnevi, ordförande för intresseorganisationen Attention i Göteborg.


Sedan drygt ett halvår tillbaks har vuxna som diagnostiserats med adhd i Västra Götaland förvägrats medicinering sedan program- och prioriterings­rådet inte avsatt budgetmedel för behandling.

Kritiken mot beslutet blev för stor och från regionens läkemedelsenhet gick en ny skrivelse ut om att individuella prövningar ska göras. Det verkar som om de flesta läkare missat detta, för i praktiken innebär den individuella prövningen att det ändå är i det närmaste omöjligt att få medicin.

Att inte medicinera vuxna med centralstimulerande på grund av kostnadsskäl och så kallade ”undan­trängnings­effekter” är för mig fullkomligt obegripligt. Kostnaden för läkemedel för re­gio­nen på 50–70 miljoner kronor väger lätt i jämförelse med slutnotan för att inte behandla.

Kostnaden för obehandlad adhd är enligt barn- och neuropsykiatriska kliniken vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg 50–70 miljarder kronor per år för samhället. Medicineringen innebär en enorm samhällsekonomisk besparing men dessa aspekter saknas i den så kallade HTA-rapport som tagits fram av medicinska sektorsrådet i psykiatri vid Sahlgrenska och som ligger till grund för beslutet.

I dag är Västra Göta­lands­regionen ensamt om denna bestämmelse, som för övrigt bryter mot Socialstyrelsens medicinska rekommendationer om att centralstimulerande borde vara förstahandsalternativet vid adhd. För vilken annan patientgrupp skulle ett liknande beslut fattats?
Det borde vara en självklarhet att rätten till medicinsk behandling och vård borde vara likadan över hela landet. Det ska inte vara ett lotteri om du får genomgå en neuropsykiatrisk utredning och får medicinering.

Att den medicinska behandlingen med Ritalin eller Concerta inte fungerar på alla är inget argument för att ha kvar stoppet. Vilka läkemedel fungerar på 100 procent av populationen?

Det är också lätt att säga att det hade varit bättre att satsa på andra insatser än läke­medel, men då har man inte förstått att medicin ofta är en förutsättning för att kunna klara av att ta till sig annan behandling som exempelvis terapi.

I ett flertal fall har jag sett vilken otrolig skillnad det har gjort för personer som har fått centralstimulerande, inte alltför sällan har de redan behandlats inom psykiatrin under lång tid innan det upptäcktes vad deras egentliga problematik har varit.

Det är särskilt viktigt att medicinera dem som tidigare har haft beroendeproblematik, att agera annorlunda är att döma denna grupp till ett liv i missbruk och ett evigt utanförskap. Det är därför skrämmande att det ens förs en diskussion om att denna grupp skulle exkluderas från framtida medicinsk behandling.

Att skylla på att det inte finns tillräckligt stark evidens för att medicinera vuxna med adhd eller dem med tidigare beroende­problematik är att urvattna evidensbegreppet, i synnerhet när det så uppenbart handlar om ekonomi.

Att den totala kostnaden för samhället riskerar att bli så otroligt mycket större än läke­medels­kostnaden verkar inte någon tagit hänsyn till, för att inte tala om det personliga lidandet.
För många människor innebär medicinering en andra chans i livet.

Något som alla förtjänar, även om de råkar bo i Västra Götaland.

Henrik D Ragnevi är ordförande för intresseorganisationen Attention i Göteborg och suppleant i Riksförbundet Attention.

Henrik D Ragnevi

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev