Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Landsting är experiment med skattemedel

Publicerad: 8 oktober 2008, 04:57

Den svenska sjukvården och det som åstadkoms av den är i världsklass, men det är däremot inte de svenska landstingen, skriver Rune Kaalhus.


Ett enkelt konstaterande: Svensk sjukvård är i världsklass – svenska landsting är det inte. Där svensk sjukvård, tillsammans med Norge, kan visa upp de bästa siffrorna i OECD på att den identifierar, behandlar och botar dem under 75 år med behandlingsbara sjukdomar, klarar landstingen vare sig att erbjuda sina medborgare en vård inom rimlig tid eller kompetent ekonomistyrning.

När nu socialminister Göran Hägglund (kd) anser att landstingen har haft tillräcklig tid till att visa upp sin inkompetens och vill att Sveriges invånare ska vara säkrade en miniminivå på sitt primärvårdsutbud, reser landets landstingspolitiker ragg och vägrar att låta sig styras. Om man skriver ner Hägglunds krav på landstingen så kan man skicka detta i ett vanligt kuvert, men när landstingen skickar ut sina krav på den sjukvård som bevisligen är bäst i världen, så behöver de en budbil.

När Hägglund säger att landstingen är fria att organisera vården som de önskar, bara de klarar miniminivån, så kräver landstingen i sin detaljstyrning av vården till exempel 32 specificerade IT-system i Vårdval Stockholm. Det finns faktiskt fyra system som inte är kravbelagda, dock förbehåller sig landstinget självklart rätten att ensidigt göra vad som helst som skulle dyka upp av mer eller mindre geniala program obligatoriskt.

Detta hån mot verksamhetens förmåga att lösa sin uppgift klingar extra ihåligt när politikerna anser att de har befolkningens förtroende för att göra som de vill. Jag har träffat landstings- och kommunalråd som representerar partier som 5 procent av befolkningen är nöjd med, uttala sig negativt om verksamhet som har haft 95 procent nöjda patienter/anhöriga då landstings- och kommunal­råden anser att bara 100 procent nöjda är tillräckligt bra.

Detta är dock inte förvånansvärt, då landstingen sedan länge är så moraliska att de håller sig med en dubbelmoral. Varje gång staten önskar någon ändring anser landstingen sig förfördelade, men när samma fråga ska hanteras av landstinget lokalt mot sina verksamheter så tar landstingen över statens resonemang – men inte kompromissviljan – och de vill inte lyssna på samma argument som de själva hade gentemot staten när verksamheten för fram dem.

Det är hög tid att experimentet med skattemedel som landstingen utgör utvärderas av staten och att man säkerställer invånarnas rätt till en vård som är till för patienterna och inte för att förse ett antal landstingskoryféer med arbete.

Rune Kaalhus

Fotnot: Koryfé har enligt Nationalencyklopedien ”kommit att beteckna en person i ledande ställning, dock inte sällan i en ironisk eller föraktfull bemärkelse”.

Rune Kaalhus
är familjeläkare i Västerås.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev