Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

Landsting bryter mot lagen i sin iver att styra

Publicerad: 28 november 2007, 05:05

För mig som jurist gäller att ingångna avtal ska hållas, skriver Christian Fischerström.


Heder åt Dagens Medicin som står upp för det småskaliga alternativet i svensk sjukvård i form av våra taxeanslutna privatpraktiker, särskilt som deras professionella organisation i form av såväl Sveriges läkarförbund som dess yrkesförening Privatläkarföreningen håller tyst.

Det ryktas även att Läkarförbundets ledning delar landstingens uppfattning att taxeläkarna ska bort. Det skulle vara klädsamt om man officiellt visade färg i frågan.

Jag vet att Dagens Medicins ledar­redaktion uttryckt kritiska åsikter om detaljstyrningen av entreprenörerna i Vårdval Stockholm. Jag delar även den åsikten. I maktställning gäller kontroll- och styrbehovet oavsett politisk schattering. Jag avgick ur landstinget i Stockholm av bland annat det skälet, men även på grund av att landstinget förbehåller sig rätten att ensidigt ändra i entreprenörernas avtal, närhelst man finner det lämpligt.

För mig som jurist gäller att  ingångna avtal ska hållas  och landstingets enväldiga rätt strider således mot juridiska grundsatser. Tack vare Dagens Medicins påpekande om meddelarfrihetens frånvaro i handboken för Stockholmssystemet, se Dagens Medicin nr 46/07 och nr 47/07, kommer nu den första ändringen av villkoren redan innan avtalen har trätt i kraft. Vilka ytterligare förändringar kommer entreprenörerna att få ensidigt vidkännas under den kommande fyraåriga avtalsperioden?

Detta är inte det enda rättsvidriga förfarandet från Stockholmslandstingets sida utan man förbehåller sig även rätten att bryta mot annan lagstiftning, bland annat sekretesslagstiftningen, i sin iver att detaljstyra de privata vårdentreprenörerna.

För övrigt kan man ju konstatera att Filippa Reinfeldt oförtjänt betraktas som en nyskapare fast hon uppfunnit det gamla Könbergska husläkarsystemet på nytt. Man uppfinner inte hjulet två gånger. Denna gång har hon satt käppar i hjulet genom den detaljstyrning som husläkar­lagen saknade. Vad blir det för vårdval om alla mottagningar ska se likadana ut, göra samma sak, bedriva vården på samma sätt och vara bemannade på samma sätt? Henry Fords gamla definition av valfriheten passar väl på Filippas vårdvalssystem  Du får gärna köpa en Ford av vilken färg som helst bara den är svart .

Den 1 januari ska Vårdval Stockholm träda i kraft. Såvitt jag förstår bygger vårdvalsmodellen på aktiv listning. Som invånare i regionen har jag ännu inte nåtts av någon information kring vilka val jag kan göra. När kommer den?

Entreprenörerna ska ju leva av min och andras vårdval från nyåret, eller hur?

Christian Fischerström

Christian Fischerström
 är jurist och tidigare representant för moderaterna i Stockholms läns landsting.

Dela artikeln:


Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev

Se fler branschtitlar från Bonnier News