Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Landstingen har spelat ut sin roll”

Publicerad: 9 september 2013, 05:00

Bara ett enda anbud lämnades in för att utföra primärvård i privat regi i Östersund, skriver allmänläkaren Stefan Sinko.


Ämnen i artikeln:

Primärvård

För ett tag sedan infördes ett akut stafettläkarstopp i primärvården i Jämtlands läns landsting, JLL. Vad är det som händer i Jämtland?

Min mening är att vi ser konsekvenserna av en helt misslyckad lagstiftning. Lagstiftningen brister på flera avgörande punkter som omöjliggör effektivt utnyttjande av sjukvårdens resurser. Effekterna av det ena av de konceptuella felen verkar i Jämtland just nu.
Konsekvensen håller på att bli förödande för uppemot 30 000–60 000 medborgare i Öster­sund i den meningen att de riskerar att lämnas utan sjukvård, åtminstone primärvård.

Vad säger lagen?

1 Alla svenska eller utländska medborgare skrivna i Sverige ska ha rätt till vård enligt behov på lika villkor, oavsett om de bor i Göteborg eller Östersund.

2 Denna vård ska levereras av 20–25 autonoma politiska ­organisationer, landsting, med egna budgetar, målsättningar och prioriteringsregler.

3 Följer av 1 och 2: Landstingen har ingen skyldighet att ha jämförbar finansiering av de enskilda jämförbara vårdinsatserna.

I dag är det alltså möjligt, enligt svensk lag, att kräva en primärvårdsprestation på en vårdcentral med ”i-landsbudget” i ena länet, medan motsvarande vårdcentral i ett annat län får klara samma uppgifter med ”u-landsbudget”.

Om det är möjligt, kommer det också att ske. Och i Jämtland har alltså något liknande skett. Där har man fattat ett oerhört tungt politiskt, principiellt beslut: Primärvård i privat regi ska inte få finnas i just Östersund. Ett beslut mellan raderna som gick att läsa sig till hur lätt som helst i jämtländska tidningar inför valet år 2010.

Hur göra? Jo, Jämtlands primärvård fick helt andra nivåer av ersättning för primärvårdsinsatser än övriga landet. Man fastställde så låga kapiteringsersättningar för vårdcentralerna i Östersund att det garanterades att inga privata vårdgivare skulle våga åta sig uppdrag där.

Och så har det blivit. Bara ett enda anbud lämnades in för att utföra primärvård i privat regi
i Östersund, men det drogs tillbaka av företaget år 2010–2011.

Politikerna i JLL har lyckats med sina föresatser. Men priset blev högt, framför allt för alla medarbetare. I Östersund fick de klara sig med i runda tal 30 procent mindre personal än vid andra vårdcentraler i övriga landet, villkor som ingen privat arbetsgivare skulle utsätta sina medarbetare för.

Effekten blev bisarr på ett annat plan också: Östersund med nästan 60 000 invånare har ingen privat vårdcentral att prata om. I samma län fanns det så sent som i mars 2012 både landstingsdriven och privat vårdcentral i Hoting, en ort med ett befolkningsunderlag på ungefär 1 500 invånare. Varför? Jo, för i den jämtländska glesbygden, med dess olika glesbygds­tillägg, går det att lättare räkna hem ett privat alternativ – alltså finns det. Å andra sidan: Det privata får på inga villkor konkurrera ut en offentlig vårdcentral i Jämtland.

Fråga: Ska det som Jämtlands länspolitiker har gjort mot Öster­sunds sjuka få fortsätta vara lagligt? Ska det få fortsätta vara lagligt att neka nio tiondelar av sitt läns sjuka de ekonomiska resurser som krävs för att de ska kunna komma i kontakt med sjuk­vården på samma villkor som övriga svenska medborgare? Ska lagar som styr sjukvård i Sverige få vara så motsägelsefulla, bitvis absurda, som de är?

Jag kan inte bevisa det omöjliga i att ett 20-tal väldigt olika organisationer med helt olika budgetar skulle leverera identiska resultat. Jag anser inte desto mindre att det är ytterst osanno­likt att just ett sådant upplägg skulle fungera bäst år efter år för svensk sjukvård i termer av att leverera sjukvård på jämlika villkor i hela landet.

Jämtlands sjukas öde över­tygar mig om att landstingen har spelat ut sin roll som huvudmän för sjukvård. En noggrann, opolitisk och professionell utredning av fallet med Jämtlands läns landsting skulle mycket väl kunna vara ­bevisande i frågan.

Ämnen i artikeln:

Primärvård

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev