Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Debatt

”Långt kvar till vård på lika villkor”

Publicerad: 25 mars 2015, 06:00

Det går inte att ge den medicinska vård som är möjlig, utan att ha tillräckligt med sjuksköterskor, skriver en debattör.


Det finns i dag inte tillräckligt med sjuksköterskor som vill jobba på landets sjukhus. Varken erfarna eller nyutbildade. Larmrapporterna duggar tätt. Det råder stor brist landet över och cirka 1 100 vård­platser står stängda. Detta orsakar förlängda kötider, ökat lidande och avsevärt försämrad patientsäkerhet. Det är alla inom vården, det vill säga vi som jobbar ”på golvet”, eniga om. Sjukhusdirektörer och politiker ler och säger ”o nej, ingen fara råder”. Jämför med om killarna på bildäck på Finlandsfärjan kommer upp i salongerna och säger att ”båten tar in vatten, vi måste gå i liv­båtarna” och folket på kommando­bryggan kommer ner och säger ”o nej, ingen fara råder”.

Oavsett hur många nya utbildningsplatser som tillförs så fortsätter problemet med kompetensförlust eftersom fler och fler sjuksköterskor väljer att jobba i Norge eller byter karriär helt och hållet efter bara några år. Systemet läcker – ett enormt slöseri med resurser.

Sveriges sjukvårdsminister och riksdag fortsätter som sina föregångare – förnekar att vården försämras. Kanske beroende på att det inte drabbar dem själva. Sveriges riksdagsledamöter har privata avtal via riksdagen med Sophiahemmet. Vart tog följsamheten till, och likheten inför, lagen vägen?

Sjuksköterskor själva anger dålig lön som skäl till bristen på sjuksköterskor. När sjuksköterskor slutar på en arbetsplats och tillfrågas ”varför?” så anger de som främsta skäl arbetsmiljö. Det är här viktigt att förstå att sjuksköterskor är en grupp människor med holistisk syn inte bara på patienten utan också på andra sammanhang som till exempel arbetsmiljö. Att år efter år nekas en anständig löneutveckling upplevs som mycket nedvärderande. Oavsett vackra ord från ledning och politiker så orsakar det faktiska språket i form av dålig lön i relation till ansvar, utbildning, arbetsuppgifter och arbetsbelastning att man på faktiska grunder känner sig illa behandlad och värdelös. Detta påverkar hela upplevelsen av sjuksköterskans arbetsmiljö och hen väljer att lämna den.

Sjuksköterskor ska ha rätt till sommarsemester på lika villkor som alla andra.

På grund av sjuksköterskebristen har en del sjukhus ensidigt, alltså utan att ta hänsyn till sjuksköterskors synpunkter, beslutat att utnyttja den för arbetstagare negativa möjligheten i semester­lagen, att utvidga semesterperioden för sina anställda till att gälla från och med maj till och med september i stället för juni till augusti. I praktiken drabbas enbart sjuksköterskor och det är bara sjuksköterskebristen som föranleder åtgärden. Det är en negativ sär­behand­ling utan like. Sjuksköterskor ska ha rätt till sommarsemester på lika villkor som alla andra. Allt annat är oacceptabelt.

Ella Bohlin (KD), landstingsråd i Stockholm, menar att 26 000 kronor är en rimlig ingångslön för sjuk­sköterskor. Detta tydligt uttryckt vid ett politikersamtal med Vårdförbundet Stockholm i maj 2014. Vid samma möte ställde Vårdförbundet Stockholm frågan om vad en rimlig löneutveckling över en arbetslivstid kan vara. Utan att koppla till någon specifik ingångslön svarade Anna Starbrink (FP), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Stockholm, att fördubbling är en rimlig målbild.

Låt oss börja nu för att år 2016 se en kombination av dessa siffror bli verklighet, kopplat till kompetensutveckling och vidareutbildning. Höj timanställda sjuksköterskors timlön radikalt under högsommarveckorna så att de jobbar i Sverige i stället för i Norge. Ge adekvata ersättningar till dem som tar ut mindre än fyra veckors ledighet under sommarperioden.

Det går inte att ge den fantastiska medicinska vård som är möjlig i dag, utan att ha tillräckligt med sjuksköterskor och omvårdnadskompetens. Inte till alla Sveriges invånare på lika villkor i alla fall. Vägs ände är nådd. Nu.

Dela artikeln:

Dagens Medicins nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev